TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sekiz Güzel Japon Felsefesi

Yazının Giriş Tarihi: 03.11.2024 22:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.11.2024 22:18

Japonya ile Türkiye arasındaki "Vize Muafiyet Anlaşması" uyarınca, turizm ve iş ziyareti amacıyla Japonya'ya gidenlerden vize istenmiyor. 3 ay vizesiz Japonya’da kalıp gezebilirsiniz. Ülkemiz vatandaşlarına uygulanan vize kısıtından dolayı bu uygulama sebebiyle Japonya turları çok moda oldu. Vize alamayan, bütçesi uygun olanlar Japonya’ya gidiyor. Hem ülkenin tarihi ve turistik bölgeleri hem de kültürü görülmeye ve yaşanmaya değer.

İş hayatında da Japon üretim, yönetim ve düşünce felsefeleri çok modadır. Hepsini okuduğunuzda Türk örf adet gelenek ve görenekleriyle ne kadar uyumlu olduğunu göreceksiniz. Belki de bu yüzden uluslararası bir kelime aradığımızda bu sempatik kelimeleri kullanmak hoşumuza gidiyor. Her sunumda, toplantıda, konuşmada birisini söylemek anlatınıza zenginlik katacaktır.

Yazılarda, konuşmalarda, kitaplarda en sık kullanılanları kısaca derledim siz de bir gün bir sunumunuzda, konuşmanızda kullanırsınız belki.

1-IKIGAI: Hayat amacını bilen hayata tutunur. Hayatta bir amacı olanı engeller, kötü koşullar korkutmaz hedefe doğru motivasyonla ilerlemeye devam eder. Herkes ikigai’sini bulmalı ve onun peşinden koşmalı.

2-SHIKITA GA NAI: Değiştiremeyeceğin koşulları düşünmeyi bırak, onları kabullen. Odağını değiştir ve değiştirebileceğin koşullara odaklanarak onları değiştirmeye çaba göster.

3-KINTSUGI: Eski bir Japon felsefesi olan Kintsugi, kırılan bir nesneyi eskisinden çok daha güzel ve fonksiyonel hale getirmeyi amaçlar. Kırılan nesne altın tozu ile birleştirilerek kırık yere hem dikkat çekilir hem de bu kırık nesneyi güzelleştirir, benzerlerinden farklı kılar. Bu felsefeye göre kırılma aslında bir kayıp değil yeni bir varoluş demektir.

4-WABI-SABI: Kusurlu olmayı sevme, onda neşe ve huzur bulmaya çalışmadır. Doğal güzelliğin kusurlu olduğunu kabul eder. 'Wabi-sabi', yaşlanmanın, kusurların estetik takdir fikrini kucaklar ve zamanın yarattığı kusurların güzelliğini ifade eder.

5-GAMAN: Gaman, bireylerin sabırlı olması, beklenmedik bir durum veya zorluk karşısında azim ve sebat göstermesi, böylece sosyal bağlarda uyumun korunması demektir. Bu bir tür kendini dizginleme, çatışmadan kaçınmak için duygulara hakim olma halidir. Japonya'da herkesten bunu yapması beklenir ve olgunluk işareti olarak görülür.

6-OUBAITORI: Kendini başkalarıyla kıyaslama, bu senin enerjini dibe çeker. Başkasına değil kendine odaklan, kendinin güzel ve başarılı yönlerini gör.

7-SHU HA RI: Ustalığa giden öğrenme modelini anlatır. Shu çıraklık dönemidir, korumak itaat etmek, ustayı taklit etmek bu dönemde önemlidir. Ha ustalık dönemidir, bilginin üzerine yenilikler katma, kendi eserini yapmayı temsil eder. Rı dönemi ise bilgelik dönemidir, artık ustasınızdır kuralları siz koyarsınız.

8-KAIZEN : Küçük değişiklikler, iyileştirmeler üst üste geldiğinde tüm süreçte ve hayatınızda büyük değişiklikler yapar.

Hayata güzel gözlerle, pozitife odaklanarak bakmak, enerjimizi doğru ve güzel işlere odaklayarak çalışmak bizi geleceğe mutlu ve başarılı bir insan olarak taşıyacaktır. Bu felsefeler de bizlere ilham olsun…

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.