Bahar mevsimi yeniden uyanışın, tazeliğin, ferahlığın, iyimser duyguların, saflığın ve temizliğin sembolüdür aynı zamanda. Baharda rengarenk açan çiçekler umut olur hayallerimize, neşe, keyif verir her anımıza...
Bahar geldi, yenilenelim, tazelenelim biz de. Her türlü olumsuzluklara rağmen hayattaysak yaşamaya, mücadeleye ve inatla mutlu olmaya, gülümsemeye devam.
Baharın süsü çiçeklerle donatalım evimizi, bahçemizi, ofisimizi, odamızı...Çiçeklerin güzelliği, canlılığı içimizdeki güzellikleri ve en güzel duyguları canlandırsın...
Çiçeklerin büyülü dünyasına dalalım bu hafta. Her çiçeğin mitolojik bir hikayesi olduğunu, büyülü güzelliklerini geçmişten günümüze taşınan masallarla taçlandırdıklarını biliyor musunuz. Sizler için bazı çiçeklerin kısa hikayelerini anlattım bu hafta yazımda...Masallar büyüklere de iyi gelir, dinlendirir, sakinleştirir. İşte size gül, nergis, lale, ters lale ve gardenyanın mitolojik hikayeleri.....
Tanrıların Hediyesi GÜL
Gül çiçeklerin kraliçesi olarak bilinir. Yunan mitolojisine göre Chloris adlı çiçek tanrıçası tarafından yaratılmıştır. Chloris bir gün ormanda ölü bir orman perisi bulur ve onu bir çiçeğe çevirir. Canlanması için Aşk tanrıçası Afrodit'i, şarap tanrısı Dionysus'u bu çiçeğe birer hediye vermek üzere davet eder. Hediye olarak Afrodit çiçeğe kendinden güzellik, Dionysus ise güzel ve hoş kokması için koku hediye eder. Bu sırada törende bulunan Batı rüzgarı tanrısı Zephirus bulutları oradan uzaklaştırır, güneş tanrısı Apollo parlayarak ısıtır ve çiçeğin açmasını sağlar. Böylece "çiçeklerin kraliçesi" gül tanrıların hediyeleriyle doğmuş olur.
Kendine Aşık Narcissus- NERGİS
Narcissus inanılmaz güzellikte bir delikanlıdır. Annesi ona eğer kendi güzelliğine bakmaz ise uzun bir ömür yaşayabileceğini söyler. Ama Narcissus annesini sözünü dinlemez ve nehirdeki aksine bakar, bu akse aşık olur ve onu yakalamak için suya eğilir, dengesini kaybederek düşer ve boğulur. Öldüğü yerde bir çiçek biter. Bu çiçeğin adı boynu bükük, yere bakan Nergis dir.
Aşkın Sembolü LALE
Şirin'in aşkından çöllere düşen Ferhat kırılan kalbi ile dolaşırken gözyaşları çöle dökülür ve her damla kum tanelerinde kırmızı bir çiçeğe dönüşür. Bu çiçeğin adı laledir . Lale kökü Anadolu'da olan yüzyıllar boyu bahçelerin baş tacı olmuş bir çiçektir. Osmanlı'nın bir dönemine ismini vermiştir, daha sonra Osmanlı'nın çöküşü ile Anadolu'da unutulup, Hollanda'da yeniden doğmuştur. İlginç olansa bugün Hollanda'nın sahiplendiği bu Anadolu çiçeği o yıllardaki kıymeti nedeni ile oralara Osmanlı padişahlarının hediye olarak götürdüğü lalelerdir.
Utancından ağlayan TERS LALE (Ağlayan gelin)
Hakkari'nin Cilo Dağları'nda yetişen "Ters Lale", dünyanın en nadide çiçeklerinden biridir. Ağlayan gelin diye de anılan bu çiçeğin ismi temelde dinsel bir temaya dayanır. Hıristiyan aleminde var olan bir inanışa göre; İsa çarmıha gerilmeye giderken geçtiği yoldaki tüm çiçekler saygı ile eğilmişler, bir tek Ters Lale dik durmuş, ama İsa'nın ona bakışları ve onun çarmıha gerilişi bu çiçeği o kadar utandırmış ki başını eğmiş ve bir daha kaldırmamış ve o gün bu gündür göbeğinden su akıtarak ağlarmış. O nedenle Hıristiyanlar bu çiçeği kutsal sayıyorlar.
Saflığın Sembolü Gardenya
Paeon Yunan mitolojisindeki hekim tanrı Asklepius 'un en başarılı öğrencisidir. Başarılı olduğu kadar da yakışıklı olan bu delikanlı Tanrıların gözdesidir. Apollon 'un annesi ve doğurganlığın tanrıçası olarak bilinen Leto , bir gün Paeon 'a Olimpos dağında yetişen büyülü bir bitkinin kökünü nasıl elde edebileceğini öğretir. Bu büyülü kökün, kadınların doğum sırasında acı çekmelerini engellediği söylenir. Hekim Tanrı Asklepius , bu önemli büyüyü kendisine değil de öğrencisine öğretilmesini çok kıskanır ve kendisini gölgede bırakan en gözde öğrencisini öldürmeye karar verir. Ancak Zeus, Hekim Tanrı Asklepius' un gazabından korumak istediği Paeon 'i güzel çiçekli nadide bir bitkiye dönüştürür. Saflığın ve temizliğin sembolü olan beyaz Gardenya hala kilise düğünlerinin vazgeçilmezidir.