Bedenimizin biz konuşmasak da konuştuğunun farkında mısınız? Bazen hiçbir şey söylemesek de ellerimiz, kollarımız, ayaklarımız, yüzümüz çok şey anlatır çevremizdekilere…Hiçbir şey demeden sustum oturdum derken gerçekten neler anlattığımızın farkında mıyız?
Uzun yıllardır bedenimizin hareketleri ile iç dünyamızla ilgili söylediklerimiz uzmanlar tarafından araştırılıyor. Binlerce insan üzerinde yapılan incelemeler, deneyler sonucunda ispat edilenlerin 0 doğruluğu savunulmasa da beden hareketlerimizin gerçek hislerimiz ile ilgili ifade ettiklerinin 0’e yakın gerçek bilgiler verdiği de ispatlanmış durumda. Beden dilini okuma konusunda profesyonel olarak uzmanlaşmış ve bunu meslek olarak yapan birçok uzman da var. Bu uzmanlardan özellikle suçluların beden dili analizleri istenerek birçok dava çözülmüş bugüne kadar.
İnsanların ortak dilidir beden dili. Hangi dili konuşursa konuşsun herkes ortak bir beden dili birbirini anlayabilir. İçgüdüsel olarak anlayabildiğimiz beden dilini okuma yeteneğimizi bu konuda yazılmış kitapları okuyup, eğitim videolarını izleyip, eğitimlere katılıp daha da geliştirebiliriz.
Bazı beden hareketleri hem insanların ruh halini karamsarlığa sürüklüyor, hem de dışarıya bizimle ilgili negatif mesaj veriyor. Bu hareketleri yapmamaya özen gösterelim ki hem kendimizi iyi hissedelim hem de çevremize kendimizle ilgili negatif enerji vermeyelim. Bu davranışlardan bazıları;
Cenin pozisyonunda durmak: Dizlerin vücuda yakın olduğu, yüzümüze yaklaştığı pozisyonlar Kişi stresli ve karamsar olduğunda en güvenli olduğunu hissettiği cenin pozisyonuna geri döner. Bu şekilde oturan kişi gördüğünüzde onun stresli gergin olduğunu anlayabilirsiniz. Organ saklamak: Kulağı, burnu, gözü kapatmak. Saçla yüzü saklamak. Elleri bağlayarak göğsü saklamak. Bu durumdaki kişi de gergindir, sakladığı bir şey vardır, ortamda rahat değildir. Ellerin vücuda yoğun teması: El içlerinin, avuçlarının yüze, boyna, kollara, dizlere bastırarak değmesi. Bu davranışlar da sevgi ve ilgi eksikliğine işaret verir. Vücudun daralması: Vücudun normalde durduğu pozisyona göre daralması, küçülmesi, ellerin, ayakların bitişerek küçülmesi. Bu hareketler de kişini rahat olmadığını, gergin olduğunu gösteriyor. Bunları tam tersi bedenin genişlemesi, ellerin ayakların geniş durması bedenin öne doğru açık durması da özgüveni, rahatlığı gösteriyor.
Vücudumuzun hareketlerinin ruh halimizi nasıl etkilediğini göstermek için bir deney yapmışlar. Kişilere 3 dakika boyunca rahat, omuzları genişleterek, göğsünü öne çıkararak, başını dik tutarak kendilerini iyi ve güçlü hissedecekleri şekilde oturmaları istenmiş. Sonrasında vücutlarındaki testesteron ve kortizol seviyeleri ölçülmüş. Kortizol hormonu stresin seviyesini, testesteron hormonu ise risk alma, mücadele etme seviyesini belirtiyor. Rahat pozisyonlarda oturanların kortizol hormonu seviyesinin düşük, testesteron seviyesinin yüksek olduğu tesbit edilmiş. Aynı şekilde bir grup insana da cenin pozisyonunda, vücud içe kapanık, baş önde, elin ayaları sürekli yüzde olacak şekilde oturtuyorlar. 3 dakika sonunda bu kişilerin hormon seviyeleri ölçülüyor. Stresi tetikleyen hormon olan kortizolun yükseldiği ve risk alma mücadele etme hormonu testesteron hormonunun da düştüğü tesbit edilmiş. Vücud şeklimizin ruh halimizi etkilediğini ispatlayan bu deney sonuçlarını kendimizin daha enerjik ve iyi hissetmesi için kullanmayı unutmayalım.
İletişim ve yönetim gurusu Dale Carnegie “Bir insanın hareketleri, sözlerinden daha yüksek sesle konuşur” diyerek beden dilinin iletişimde kelimelerden ve ses tonundan çok daha etkili olduğunu söylemiş. Bu sözün anlam ve önemini iyice benimseyerek ve içselleştirerek beden dilimizi yönetmek elimizde.