Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında Atatürk’ü gururlandıran kimler var bir bakalım?
Durmaksızın çalışan, hayallerinin ötesine geçen, bilim dünyasında devrim yapan buluşlara imza atan bilim insanı Canan Dağdeviren. Fizik mühendisi Canan Dağdeviren, meme bölgesinde kanserli dokuları tespit edebilen bir elektronik sütyen geliştirdi. Her fırsatta Atatürk’ü anan Dağdeviren en umutsuz anlarında Atatürk gibi düşündüğünü söylüyor. Asla pes etmeden kendi çizdiği yolda ilerliyor.
Merve Dizdar Cannes Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazandı. Gerçi ödülünü “Türkiye'de hak ettiği güzel günleri yaşamayı bekleyen tüm mücadeleci ruhlara armağan ediyorum” dediği için linç edildi. Yine de güzel günler yaşamayı bekleyen ve artık böyle bir umudu kalmayanlara bile gurur yaşattı.
A Milli Kadın Voleybol Takımımız 2023 Milletler Ligi’nde şampiyon oldu. Sınırlarını zorlayan, canlarını dişlerine takarak mücadele azimlerini ateşleyen bu müthiş kızlar, defalarca ülkemize milletimize en umutsuz anlarda bile umut denilen bir şey olduğunu hatırlattılar.
Serbest dalış sporcumuz Şahika Ercümen, Dünya Serbest Dalış Kupası’nda 100 metre dalış rekoru kırdı. İmkansızlıklar ise onun azmini kıramadı. Paleti kırıldığı için ödünç paletle yarışan ve 100 metreyi geçen ilk Türk olan Şahika Ercümen “Başarımı Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına adıyorum” dedi.
Milli Okçumuz Mete Gazoz Dünya Okçuluk Şampiyonası’nda Dünya Şampiyonu oldu. Mete Gazoz, “Atatürk’ün hatırasını en güzel şekilde, bayrağımızı her zaman en üst sırada dalgalandırarak sahip çıkacağız. Bunun bilincinde olarak çok çalışıyorum. Her gün 8-10 saat çalışıyorum” diyor. 12’den vurmak için daha geçerli bir hedef olabilir miydi?
22 yaşındaki yüzücümüz Aysu Türkoğlu, Kuzey İrlanda ile İskoçya arasındaki Kuzey Kanalı’nı yüzerek geçen ilk Türk kadın ve en genç Türk sporcu oldu. Buz gibi sulara neşe ile atlayan Türkoğlu’nun kendinden eminliği o kadar netti ki! Sanki 13 derecelik suda yüzen, zehirli denizanalarından kaynaklı yanıkları olan o değildi. Cesareti, azmi ve gücü ile 16 saat 20 dakika boyunca yüzen Aysu Türkoğlu tam 60 kilometre kat etti.
Başarılı olanlar var olanı görüyor.
Diğerleri yok olana bakıyor. “O yok, bu yok, şu yok”. Neticede yoka batıyor.
Var olmak ve var etmek gerek
Ne yaparsam var olur?
Ne yapmazsam yok olur?
Ve bunu tüm yaşam boyunca yapmak.
Atatürk’ü anlamak çok sıra dışı bir şey.
Bunun için illa deha olmak gerekmiyor. Başarıdan başarıya koşmak da gerekmiyor.
Yarattığın etkinin farkında olmak yetiyor.
Bulunduğun yerde ne etkisi yaratıyorsun? Ve bulunduğun yerden memnun musun?
Bu anlayış sadece kendi kaderini değiştirmenin ötesinde bir hal. Bir ülkeyi, bir bilimi, bir sanat dalını, bir sporu etkilemek. Dünyaya değmek, dünyadan geçmek, kendinin ötesine geçmek. Atatürk’ün izinden gitmek işte böyle bir yetenek.