TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Z Kuşağı ile uyumlu çalışma metotları bulmalıyız

Bu hafta Thierry Diniz Genel Müdürü İpek Yalçın ile samimi bir sohbet gerçekleştirdik. İpek Yalçın; 25 yıldır otomotiv sektöründe çalışan ve çok sayıda kadına rol model olan başarılı bir yönetici...

Haber Giriş Tarihi: 08.06.2022 14:26
Haber Güncellenme Tarihi: 09.06.2022 16:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.kadinveekonomi.com
Z Kuşağı ile uyumlu çalışma metotları bulmalıyız

İpek Yalçın kimdir dediğimizde nasıl tanımlarsınız?

29 yıldır profesyonel iş hayatında olan; erkek egemen olarak adlandırılan otomotiv sektöründe çok mutlu çalışmış biriyim diyebilirim. Evliyim ve 18 yaşında bir oğlum var. Kariyerimin ortalarında tanıştığım ve içinde bulunmaktan her zaman çok mutlu olduğum Bursa’nın en güçlü sivil toplum kuruluşlarından BUİKAD’ın geçmiş dönem başkanlarındanım, Çağdaş Eğitim Kooperatifi (ÇEK)'in  yönetim kurulu üyesiyim

Kariyerinizde şu an geldiğiniz noktayı biraz daha detaylı anlatır mısınız?

Geçenlerde bir panelde söylediğim bir cümleyi düşününce bunun gerçekten benle çok örtüştüğünü fark ettim. Şu an kendimi kozasını yırtmış ve kanatlarını özgürce açmış; dönüşümünü tamamlayan bir ipek böceğine benzetmiştim. 29 yılda farklı işyerleri ve birimlerde elde ettiğim tüm bilgi tecrübe ve deneyimi artık paylaştığım bir dönemdeyim. Bu da beni manevi olarak çok mutlu ediyor. Eskişehir doğumluyum ama baba mesleği nedeniyle birçok il gezdikten sonra, ortaokul sonlarında Bursa’ya yerleştik. Uludağ Üniversitesi Matematik Bölümü’nü bitirdim. Okul bittikten sonra 2,5 yıl kısa bir tekstil deneyimi sonrası Aunde Teknik kumaş fabrikasında 15 yıl lojistik ve satış müdürü olarak çalıştım. 10 yıl önce de Diniz Holding bünyesinde olan Adient ortaklı Thierry Diniz firmasına geçiş yaptım. Yani otomotiv sektöründe 25 yılı bitirdim. Son bir yıldır da Thierry Diniz Genel Müdürü olarak görev yapıyorum.

Deneyimli bir kadın yönetici olarak yeni mezun olmuş genç bir kadın mühendise ne önerirsiniz?

Çok farklı kuşak ve çalışma metodolojilerinin konuşulduğu şu ortamda sanırım en büyük önerim başkalarına ispat etmek için değil kendi hazneni doldurmak için çalışmak, her zaman öğrenmeye açık olmak ve empati yeteneğini geliştirmek olabilir. Çünkü geldiğimiz noktada artık akademik kariyer kadar doğruluk, şeffaflık ve insan ilişkilerinin de önemli olduğunu düşünüyorum

İş hayatında görülen ücret eşitsizliği konusunda ne düşünüyor sunuz?

Kendi kariyer yolculuğumda şanslıyım ki cinsiyet ayrımı yapmayan; tecrübe ve yetkinliklerin göz önüne alındığı değerli firmalar ile çalıştım ancak çok iyi biliyoruz ki "Küresel Cinsiyet Eşitsizliği" raporuna göre durum böyle değil. Maalesef hala aynı iş için kadın- erkek farklı ücret politikalarının güdüldüğünü biliyoruz. Bunun toplumu geri götüren bir anlayış olduğunu düşünüyorum. Her zaman söylediğimiz gibi nüfusun ve ekonominin yarısını oluşturan kadınların iş hayatında da aktif olmalarını ve ülke olarak gelişmişlik seviyemizi arttırmak istiyorsak bunu her alanda eşitliği kapsayıcı politikalar ve anlayışlar ile yapabiliriz.

Kadınlarda bir kimlik sıkışması var evlilik, annelik, iş hayatı bir denge.. Oturtmak zor mu? Sizin gibi rol modellere ihtiyaç var. Sizin bu konuda çözüm planınız nasıl oldu?

“Çocuk da yaparım kariyer de“ sözü o kadar da kolay değil tabi. Bunu bir dengede oturtmak zor ama olanaksız değil. Hayatınızın önceliklerini belirlemek, planlamak ve bu plan doğrultusunda çalışmak. Bunu yapabiliyorsunuz tabi ki aile eş desteği de çok önemli, bu konuda şanslı insanlardan biriyim sanırım

Geçtiğimiz 10 yıl sizi en çok zorlayan konular neler oldu?

Bu soruda nedense son 3 yıl aklıma geldi. Çünkü gerçekten her birimiz bireysel ve toplumsal zor bir süreçten geçtik. Covid 19 birçok alışkanlığımızı değiştirirken bence psikolojik olarak bizi zor bir sınavdan geçirdi. Bunun yaralarını atlatmaya çalışırken dünyada yaşanan çip ve malzeme sorunları, savaş ve ekonomik gidişat bence tam bir meydan okuma dönemi.  Bu dönemi atlatıp değişime ayak uydurabilen kişiler ayakta kalabilecek.

Başarısızlıktan ders çıkarmak çok kıymetli değil mi?

Olmaz mı? Tecrübe yediğin kazıkların bileşkesidir sözü bunu anlatmıyor mu? Sadece başarılar insanı geliştirmez, başarısızlıklar da güçlendirir. Ama tabi bu başarısızlıklardan ders çıkarmak, aksiyon almak ve tekrarını önlemek olmalı hedefimiz.

Sizi gelecekte mutlu edecek şey nedir?

Tabi öncelikle sağlık ve huzur. Ailem ile keyifli zamanlar.

 Kız çocuklarının okuması ve iş hayatına atılmaları için olan her türlü sosyal aktivite içinde yer almak

İş dışında nelerden keyfi alıyorsunuz, nasıl vakit geçiriyorsunuz?

Şu anki tempoda çok özel bir alışkanlığım olduğunu söyleyemem. İş – aile- arkadaşlar- sivil toplum kuruluşları

 Ama yeni yerler görmek ve seyahat etmekten çok hoşlanıyorum. Aile ve arkadaşlar ile yapılmış kültür gezileri diyebilirim.

20 yaşındaki İpek’e şimdiki tecrübelerinizle ne önerirsiniz?

Endişelenme her şey güzel olacak. Doğru yoldasın çizginden ve değerlerinden ayrılma ve hedeflerinin peşinde gitmeye devam et.

Size göre en fark yaratan yetkinlikleriniz  neler?

İletişim ve empati kurma becerim ve çok planlı ve analitik bir yaşam tarzım olması.

Y kuşağı ile çalışmanın zorlukları var mı?

Artık gelen Z kuşağı ile birlikte sanırım çalışmanın zorluk ve kolaylığını konuşmayı değil birbirimize uyum göstermeyi ve değişmeyi daha fazla önemsiyorum. Açıkçası sadece onlardan değişmelerini beklemek haksızlık bu neden ile hem kişisel hem de şirketlerimize değer yaratacak çalışma metotlarını bulmamız en doğrusu.

En sevdiğiniz  özelliğiniz  nedir?

Empati yeteneğim, planlı ve düzenli yaşam tarzım

Aldığınız en önemli iş tavsiyeniz neydi ve kimden aldınız?

Ben iş hayatından ilk amirinizin çok önemli olduğunu düşünürüm tıpkı ilk öğretmeniniz gibi. Yönetici veya lider olmanızı belirleyici unsurlardan biri olduğunu düşünüyorum. İlk yöneticimin çok beğendiğim bir özeliği vardı. Güzel bir iş çıkardığımızda bunu işi yapan kişiye atıf yapar ve tebrik eder ama bir başarısızlıkta hata yaptık bizim hatamız derdi.

Hayatta bir mottunuz var mı? Size ilham veren bir söz ya da kitap?

Belirli zamanlarda farklı mottolarım olmuştur ama dünya olarak geçirdiğimiz şu son 3 yılda Şems’in sözü aklıma geldi.

Düzenim bozulur, hayatımın altı üstüne gelir" diye endişe etme. Nereden biliyorsun hayatın altının üstünden daha iyi olmayacağını?

Size göre aklınıza ilk gelen iş hayatında en başarılı 2 kadın kim?

Adını hatırlamadığım veya unuttuğum yüzlerce kadın var ama ilk aklıma gelenler

Canan Dağdeviren, Güler Sabancı 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
    logo
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.