TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yumurtada hedef AB pazarı

Bu hafta röportajımızı Genç Gözde Genel Müdürü Mediha Genç Aşçıgil ile gerçekleştirdik. Ürettiği sistem ve inovatif bakış açısıyla Türkiye'nin geleceğine büyük katkılar sunacağına inandığımız Meliha Genç Aşçıgil, iş hayatındaki kadının ekonomimize nasıl değer katabileceğinin de yaşayan bir örneği.

Haber Giriş Tarihi: 24.03.2022 21:15
Haber Güncellenme Tarihi: 27.03.2022 14:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.kadinveekonomi.com
Yumurtada hedef AB pazarı

      Merhaba Mediha Hanım; biraz sizi tanıyabilir miyiz?

06.02.1984 Bursa doğumluyum. Evliyim. Veteriner Teknikerliği'nden mezunum.2004 yılından bu yana çalışma hayatındayım. Doğaya ve hayvanlara hayranım. 20 köpeğim 15 kedim var. Şirket ortağıyım.

 Bir kadın olarak kadınların çok yoğun olmadığı sektörlerde çalışıyorsunuz . Genç Gözde olarak İş kollarınızdan ve yaptığınız çalışmalardan biraz bahseder misiniz?

Genç Gözde olarak, tavukçuluk kümes ekipmanları üretiyoruz, müşterilerimize anahtar teslim sistemler sunuyoruz ve bu alanda çeşitli çözümlerimiz bulunuyor. Firmamız bünyesinde yumurtacı kafes sistemleri, civciv yetiştirme kafes sistemleri, broiler sistemleri, damızlık kafes sistemleri ve daha birçok alanda üretimimiz bulunuyor. Genç Gözde bünyesinde müşterilerimizin ihtiyaçlarına en doğru cevapları verebilmek için birçok departman bulunuyor ve tüm departmanlar birbiriyle organize şekilde çalışıyorlar. Genç Gözde’nin büyük bir ihracat kapasitesi bulunuyor, dünya çapında 25 farklı ülkeye ihracatlarımız artarak devam etmekte.

Biraz hikayenizi dinleyelim; siz ikinci kuşak olarak geldiniz,  girişimcilik serüveniniz nasıl başladı biraz anlatabilir misiniz?

 Biz ikinci kuşak olarak firmamızın ihracat faaliyetlerine yüksek ölçüde önem verdik. Bu faaliyetlerimiz de bize, dünya çapında tanınan ve güvenilir bir firma olma vizyonu kattı. Genç Gözde Ltd.Şti.'de 2004 yılından beri çalışıyorum. Şirkette ilk çalışmaya başladığımda İnsan Kaynakları bölümünden başladım, daha sonra Muhasebe, Satınalma, Satış, Pazarlama, Üretim, Dış Ticaret olarak tüm bölümlerde görevler aldım. 2014 yılında babamın vefatı ile şirket ortağı oldum.Görevime Genel Müdür olarak devam etmekteyim. Babamın vefatı ile çok zor bir dönem geçirdim. Çevremdeki bir çok insan dan bu işin altından nasıl kalkmayı planlıyorsun, çok zor, yapamazsın, imkansız, başaramazsın gibi olumsuz cümleler duydum. Bir ara gerçekten olmayacağını düşündüm, çok etkilendim ve sonra İstanbul'da stresimi yönetmek için farkındalık eğitimlerine başladım. Yoga, Meditasyon ve Nefes… Hayatımın dönüm noktası oldu gerçekten. İşim dışında her şeye bakış açım değişti.Yürüdüğüm yolda beni mutlu eden alternatiflerle karşılaştım. Yeniden doğdum gibi yeni bir bir ben yeni MEDİHA,  hem sevdiğim hem gönül bağım oldan bir işim baba yadigarım. Her şey çok değişiti .Yeni projeler üretmeye başladım. Bu projeler Hayvan Refahını ve Sağlığını Destekleyen Sistemler. Dünyanın kullandığı ihracatta Pazar paylarını arttırdığı teknolojik sistemler. Türkiye'de kullanılmayan sistemler üzerinde çalışıyorum.

Geçtiğimiz günlerde firmanız bir ödül ile gururlandı. TOBB tarafından  verilen ödülü ve bu süreci biraz sizden dinleyelim.

Biz ikinci kuşak olarak ihracat faaliyetlerimize büyük önem verdik. Bu çabalarımız da bize dünya çapında tanınan ve güvenilen bir firma olma vizyonu kattı. Bu nedenle bu yıl Genç Gözde Tarım Makinaları Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi arasında yerini aldı. 2017-2019 yılları arasında % 186 büyüme sağladık. 2020-2022 yılları arasındaki büyüme oranımızın daha  yüksek olacağına inanıyorum. 2019 yılında Bursa'da yapılan bir araştırmada kurumlar vergisi rekortmenleri arasında ilk 100 firma içinde de yerimizi aldık. Başarılarımız beni çok gururlandırıyor.

Sizi rol model alan çok sayıda girişimci kadın var. Onlara tavsiyeleriniz neler?

Kadın girişimci arkadaşlarıma verebileceğim tavsiyelerden ilki ve bence en önemlisi, eğer farklı bir fikriniz varsa bu fikrin, şartlar ne olursa olsun, arkasında durmanız gerektiğidir; çünkü aslında en büyük aksiyonlar bile küçük bir fikirle başlıyor. Toplumumuz kadın gücünü küçümsemeye yatkın eril bir toplum ne yazık ki ancak biz kendi gücümüzün farkında olup bu gücümüzü faaliyetlerimize aktarabilirsek bu algıyı kırabileceğimize inanıyorum.

Kısa zamanda hayata geçirilecek  yeni projeler ve farklı iş fikirleriniz var mı?

 Bildiğiniz üzere bizim yeni bir TÜBİTAK projemiz var ve bu proje hakkında çalışmalarımız devam etmekte.

TÜBİTAK Projenize çok zaman ayırdığınızı biliyoruz. Biraz projenin ayrıntılarını okuyucularımıza aktarabilir misiniz?

Yumurta ihracatı Türkiye’de ciddi paya sahip. TÜBİTAK projemde bunu rakamlarıyla ortaya koydum. Bizim geliştirdiğimiz ama AB ülkelerinin kullandığı bir sistem var. Alternatif Sistem adını taşıyan bir ürün vardır. Biz, Hayvan Refahını Destekleyen Sistem adını verdiğimiz ürünü bir takım yeniliklerle geliştirdik. Bu sistemle ilgili TÜBİTAK başvurusunda bulunduk. Bu sistemi kullandığınızda AB ülkelerinin ithalat yasağı kalkmış olacak. Türkiye’ye ket vurulan B sınıfı yumurta üreticiliği damgası ortadan kalkıyor. Çünkü A sınıfı yumurta üreticisi olacaksınız. Sisteme veranda kurduğumuzda da organik yumurta üreticisi olacaksınız. Aynı zamanda da A sınıfı olacaksınız. Bununla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Hayata geçirmek üzere geri sayımdayız.

Yeni ürün gamı ile ihracatta fark yaratacağız diyorsunuz; hedefler neler?

Türkiye’de yüzde 5 oranında yumurta ihracatı yapılıyor. İddia ediyorum ki Hayvan Refahını Destekleyen Sistemi hayata geçirdiğimizde Türkiye de bu alanda pazar payını arttıracaktır. Hem zenginleştirilmiş (kafessiz) bu sistemi satarak, hem de aynı zamanda üretimini yaparak ihracat rakamını yukarıya taşıyacağımızı taahhüt ediyoruz. Üstelik diğer çiftçilere de örnek olacağımızı düşünüyorum. AB ülkelerine ihracat yapabilmek için Türkiye’de tek çalışma yapan firma biziz ve Türkiye’de ihracat yapmak isteyen üreticiler bu projemiz uygulamaya geçtiğinde bizim kapımızı çalacaklar. Türkiye’nin Pazar payı yumurtada çok geniş. Lojistik olarak yakın. AB ülkelerinin yeterli olmayan üretim kapasitesini kullanmalıyız. Böylece tavuk yumurtası ihracatında dünya lideri olan Hollanda ile rekabete geçebileceğiz. Ayrıca yeşil enerji ile ilgili Sürdürülebilirlik Projemiz de var. Tavuk dışkısındaki yüksek amonyak seviyesini düşürmek için havalandırma sistemini kullanarak yeşil enerjiyi destekliyoruz.

Pandemi ile birlikte iş hayatında dijital çalışmalar daha da önem kazandı firmanızın bu konuda çalışmaları var mı

Biz, Genç Gözde olarak pandemi öncesi de teknolojiyi ve bu alanda geliştirilen yenilikleri yakından takip etmekteydik; çünkü dijital dünya ile entegre seviyesi arttıkça hayvan refahının da buna bağlı olarak artacağına inanıyoruz. Bu sebeple yapay zekalı teknolojileri yakından takip ediyoruz.

Sektörünüzün 5 yıl sonrasını nasıl buluyorsunuz?

Tavukçuluk sektöründe 5 yıl sonra mevcut geleneksel kafes sistemlerinden ziyade daha çok Alternatif Sistemlere kayma yaşanacağını ve hayvan refahına gösterilen önemin artırılacağını tahmin ediyorum.

Sivil toplum kuruluşları iş hayatında önemli yer tutmaya başladı siz de SİAD’larda varsınız . Şu an yer aldığınız dernekler ve sivil toplum kuruluşlarını bakışınız nasıl?

Evet çeşitli sivil toplum kuruluşlarına destek veriyorum, bunlar; BUİKAD, HAYTAP, Nuh’un Gemisi, WWF ve Lösev, tüm bu kuruluşlar oldukça güvenilir ve toplumumuzda etkili kuruluşlardır.

Siz çok farklı sektörlerde eğitimler de alıyorsunuz . Biraz da bundan bahsedelim, iş dışında Mediha neler yapar?

İş dışında Well Being,  Aromaterapi,  Hayvan Aromaterapisi, Veteriner Teknikerliği, Nefes, Yoga, Meditasyon, Ayurveda Terapisi, Koçluk Eğitimi ve Homeopati alanlarında uzmanlıklarım bulunuyor.

Hayvanlarla olan güçlü iletişiminizi biliyoruz. Bu çocukluktan beri var mıydı?

 Evet aslında çocukluğumda da hayvanlarla iç içe olmuşumdur her zaman, bugünki hayvan sevgimi buraya bağlayabiliriz.

Röportajımızı sonlandırmadan önce okuyucularımıza, iş hayatındaki kadın arkadaşlarınıza kişisel gelişimleri için 5 tavsiyede bulunsanız neler dersiniz?

Çalışmak.

Yeniliklere açık olmak.

Alternatif bakış açılarını dinlemek.

Pes etmemek .(İşte o kısım kırılma noktası onu geçerseniz mükafatını mutlaka alıyorsunuz.)

En önemlisi İNANMAK.

Çok teşekkürler.  kadinveekonomi.com ailesi olarak size ve Genç Gözde'ye daha nice ödüller ve başarılar diliyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
    logo
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.