TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

'Vazgeçmeyi düşündüğünüz an en kritik andır'

Kadın ve Ekonomi platformumuzun bu hafta röportaj konuğu Ata Isı firmasının Genel Müdürü Nermin ATALAY oldu. Kendisi erkek egemen bir sektörde başarılı bir girişimci olarak dikkat çekiyor.

Haber Giriş Tarihi: 15.02.2022 11:07
Haber Güncellenme Tarihi: 17.03.2022 10:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.kadinveekonomi.com
'Vazgeçmeyi düşündüğünüz an en kritik andır'

Merhaba Nermin Hanım biraz sizi tanıyabilir miyiz?

Merhaba, 1970 Bursa doğumluyum. Evliyim ve 26 yaşında bir kızım var. ATA ISI firmasının kurucu ortağı ve Genel müdürüyüm.

Bir kadın olarak kadınların çok yoğun olmadığı sektörlerde çalışıyorsunuz .Ata Isı olarak iş kollarınızdan ve yaptığınız çalışmalardan biraz bahseder misiniz?

ATA Isı özel endüstriyel rezistans üretimi yapıyor. Nedir özel endüstriyel rezistans derseniz, kısaca şöyle tarif etmek isterim: Hepimiz evimizde tost makinesi, çamaşır makinesi vb bir çok cihazın içinde rezistans olduğunu biliyoruz. Biz ise bunların sanayide kullanılan modellerini üretiyoruz. Plastik ,ambalaj, otomotiv, gıda ,tekstil gibi çok farklı sektörlere rezistans imalatı yapıyoruz. Üretim alanında kullanılan makine üzerindeki bozuk ürün yerine ısıtıcı yaptığımız gibi , ihtiyaca özel ürünü tasarlayıp onu da yapıyoruz.

Öncelikle sizi kutlamak istiyorum bu yıl BUİKAD tarafından Yılın Başarılı Girişimci Kadın seçildiniz . Sizce neden bu önemli ödül sizin oldu?

Çok teşekkür ediyorum. Sanırım kadınların çok fazla yer almadığı bir alanda ve uzunca bir süredir yer almamım etkisi olmuştur. Toplumda kadınlara biçilen roller gibi, meslekler de var. Her alanda çalışabilmeleri ve başarılı olabilmelerii zor kabul ediliyor. Benim seçtiğim alan ve yaptığım işler bu zor alanlardan birisi.

Sizi rol model alan çok sayıda girişimci kadın var. Onlara tavsiyeleriniz neler?

Girişimcilik zor bir iş, bir de kadın olduğunuzda yükünüz daha da artıyor. Fakat zoru ve başarıyı seviyorsanız çok zevkli. Uzun ve meşakkatli bir süreci vazgeçmeden atlattığınız zaman size kalanlar çok güzel. Bir şirket kuruyorsunuz, fikriniz çok güzel, bir şekilde destek ya da kendi birikimleriniz ile işe başlıyorsunuz. Paranızı, zamanınızı, fikrinizi yani neredeyse her şeyi ortaya koyuyorsunuz. Peki karşılığını ne zaman alıyorsunuz? İşte kritik soru bence budur. Sabırlı olmanız ve beklemeniz gerekiyor. Bir işletmenin ilk ayları, ilk yılı ve sonrası çok önemlidir. Ben 3.yıldan sonra para kazanmaya başladım. Ondan öncesi sadece, şirketin kendi kendini yürütebilmesi üzerineydi. Vazgeçmeyi düşündüğünüz an en kritik andır. İlk yılların zorluklarına göğüs gerdiğinizde sonrası işten zevk almak ve para kazanmak oluyor.

Kısa zamanda hayata geçirilecek  yeni projeler ve farklı iş fikirleriniz var mı?

Birkaç yıldır, şirketimiz büyüme sancıları çekiyor. Ekonomik dalgalanmalar ve son dönem pandemi nedeniyle, büyüme planlarımızı erteliyorduk. Fakat şirketin kendi iç dinamikleri, ortamdan bağımsız sizi bir şeylere sürüklüyor. Bu aşama da beklemenin ya da ertelemenin bir anlamı olmadığına karar verip, yatırım sürecine girdik. Kayapa Sanayi Bölgesinde bu yaz fabrika inşaatımıza başlayıp, mümkünse 2022 yılına yeni yerimizde girmeyi planlıyoruz. Tabi sadece bina değişikliği ile sınırlı bir yatırım değil, aynı zamanda makine ve teknoloji yatırımı da yapacağız.

Hem dünyada pek çok ülkede hem de ülkemizde Korona sebebiyle bir pandemi dönemi yaşandı. Korona öncesi ve sonrası dediğimizde iş hayatınızda neler değişti?

Korona ile hayatımızda bir anda ve hızlıca çok şey değişti. Fakat aynı hızda uyum sağladığımızı da düşünüyorum. Başlarda yani yaklaşık bir yıl önce hakim olan panik havamızın yerini, kabullenme ve uyumlanma aldı. İşleri uzaktan yapma, çevrimiçi eğitim ve toplantılar. Yüz yüze görüşmelerin yerine online görüşmeler ve teknolojinin çokça kullanımı; Korona'nın bize bıraktıkları diyebiliriz. Olaylara , durumlara olumlu yanından bakacak olursak bir çok şey kolaylaştı. Diğer taraftan ise ilişkilerimiz şekil değiştirdi, bunu kabullenmek bence hepimizi zorluyor. Diğer kısımları kabul edip, uyumlandık ama insan doğası gereği ilişki kurmak istiyor. Sosyalleşmek istiyor. Bu dönemin en zorlayıcı durumu bence budur.

Sivil toplum kuruluşları iş hayatında önemli yer tutmaya başladı siz uzun yıllardır STK'larda görev aldınız halen de STK'larla ilgili görüşlerinizi alabilir miyiz?

Hepimizin topluma karşı sorumlulukları var. STK'lar bu anlamda topluma karşı sorumluluklarımızdır. Ben sivil toplum kuruluşlarında yaptığım tüm çalışmaların benim gelişimime çok katkıda bulunduğunu düşünüyorum.

Pandemi ile birlikte iş hayatında dijital çalışmalar daha da önem kazandı firmanızın bu konuda çalışmaları var mı?

Online satış kanalımızı aktif hale getirip, online satışı arttırmayı planlıyoruz.

Yeni normalde bizleri neler bekliyor.

Bence teknoloji, uzaktan çalışma, web satışları iş hayatının yeni modelleri olacak. Online fuarlar, çevrimiçi toplantılar bir süre sonra normal çalışma şeklimize dönecek.

Sektörünüzün 5 yıl sonrasını nasıl buluyorsunuz?

Benim çalıştığım sektörün krizler, salgınlar gibi etkilerde değişikliğe uğrasa da devam edeceğini düşünüyorum. Fakat sektörümüz ne olursa olsun, değişime ayak uydurmamız şart. Koşullar değişir, ortam değişir, dünya değişir asıl olan bizim buna nasıl ve hangi hızla ayak uydurduğumuz. Büyük ve hantal yapılar yerine hızlı ve esnek olmamız gereken bir dünyada yaşıyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
    logo
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.