TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sevgi Saygın: 'Güçlü kadın, güçlü ekonomi'

Röportajlarımızın bu haftaki konuğu TOBB KGK Doğu Marmara Temsilcisi ve Bursa Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Sevgi SAYGIN oldu. Başarılı bir iş kadını olan Sevgi SAYGIN, yaptığı çalışmalar ile iş hayatında kadının güçlenmesi ve girişimcilik ekosisteminde yer almasında büyük katkılar sunuyor.

Haber Giriş Tarihi: 11.02.2022 13:20
Haber Güncellenme Tarihi: 17.03.2022 10:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.kadinveekonomi.com
Sevgi Saygın: 'Güçlü kadın, güçlü ekonomi'

BURSA KGK BAŞKANI SEVGİ SAYGIN

   Sevgi Hanım röportajımıza sizi tanıyarak başlayabilir miyiz?

İki çocuk annesi, 30 yıllık evli ve 35 yıldır da iş hayatında olan biriyim. Türkiye'de sektöründe ilk beş firma arasında yer alan Madosan Raf Sistemleri AŞ Yönetim Kurulu Üyesi görevindeyim. Uzun yıllardır içerisinde bulunduğum iş hayatında aktif olarak görev almak ve ülkemizdeki kadınların iş dünyasındaki rolünü güçlendirecek çalışmalar yapmak amacıyla BTSO meclis üyesi oldum. Devamında BTSO Yönetim Kurulumuz bana Bursa Kadın Girişimciler Kurulu Başkanlığı gibi çok önemli bir görevi layık gördüler. Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen TOBB girişimci kurulları bölge temsilciliği seçimlerini kazanarak Balıkesir, Bilecik, Bolu, Bursa, Düzce, Kocaeli, Sakarya ve Yalova illerini kapsayan 8.Bölge/Doğu Marmara Bölgesi Temsilciliği görevini üstlendim.

    TOBB Bursa Kadın Girişimciler Kurulu'nun amacı hakkında bilgiler alabilir miyiz?

2007 yılında TOBB çatısı altında kurulan Kadın Girişimciler Kurullarımız kadınların ekonomik alanda güçlenmesi noktasında önemli bir görev üstleniyor.  Türkiye'nin 81 ilinde faaliyet gösteren kadın girişimci kurulları girişimcilik ekosisteminin gelişmesi ve ülkemizden dünyada ses getirecek girişimci kadınların çıkması amacıyla faaliyetlerine devam ediyor. 7 bin üyesi ile Türkiye'nin en geniş kadın girişimci ağı olan TOBB Kadın Girişimciler Kurulu öncülüğünde ülkemizde yenilikçi iş modelleri geliştiren kadın girişimcilerimizin sayısı her geçen yıl artıyor. TOBB Bursa Kadın Girişimciler olarak bizler de iş hayatında Türk kadının gücünü her geçen gün daha da ileri taşımayı amaçlıyoruz. Geçmişte çalışma hayatında sayıca az olan kadınlarımız için kurduğumuz gelecek hayali, sayılarının artmasıydı. Bugün, bu hayalin meyvelerini topladığımız, bereketli bir hasat dönemindeyiz. Özgün iş fikirleri arttıkça her geçen gün yeni iş fikirleri hayata geçiyor. Kadınlarımız artık bu güveni kendilerinde bulabiliyor. Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın İbrahim Burkay'ın da bizlere duyduğu güven ve verdiği destekle BTSO çatısı altında önemli projelere start verdik. Bu noktada tüm çalışmalarımızda bizlere destek olan BTSO Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın İbrahim Burkay ve yönetim kuruluna kadın girişimcilere yönelik sağladığı katkılardan dolayı teşekkür ediyorum.

   Üye profiliniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

TOBB Bursa Kadın Girişimciler Kurulumuza üye kadın girişimcilerimiz yelpazesi oldukça geniş bir profile sahiptir. İş kadınlarımız birbirinden farklı alanlarda faaliyet gösteriyor. Kurul üyesi 300'e yakın kadın girişimcimizin arasında tekstil, makine, otomotiv, kimya gibi farklı sektörlerin temsilcileri bulunmaktadır. Bütün kadın girişimcilerimizin tek hedefi, ülkesine ve kentine daha fazla değer üretmek, ihracat yapmak ve istihdam sağlamaktır.

   Korona sebebiyle ülke olarak bir pandemi süreci yaşıyoruz. Bu dönemi BURSA KGK olarak ne gibi çalışmalar gerçekleştirdiniz?

Tüm dünyanın zor bir sınav verdiği yeni tip korona virüs sürecinde çok önemli bir projeyi daha hayata geçirdik. Odamızın da destekleriyle 'Başarırsın Çünkü Kadınsın' mottosuyla Zirvedeki Kadınlar Dijitalde etkinliğini düzenledik. Zirve 3 hafta - 3 oturum şeklinde yapıldı. Sezen Sungur Saral, Tülin Akın, Aslı Elif Tanuğur, Ebru Baybara Demir, Berna Gözbaşı, Özlem Sarı konuşmacı olarak yer aldı. Dijitalde kadın, inovatif ve sosyal girişimcilik, yön veren kadın konuları değerlendirildi. Programın 16 Haziran'da yapılan ikinci oturumuna Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sayın Zehra Zümrüt Selçuk da katıldı. Düzenlediğimiz bu zirve ile ülkemizin geleceğine katkı sağlayacak çok önemli bir adım attığımızı düşünüyoruz. Etkinliğimize katılan konuşmacılarımızdan, geleceğin Türkiye'sini inşa ederken, kadınların ne kadar belirleyici olacağını gördük. Örnek başarı hikayelerinin paylaşıldığı zirvemiz, girişimci kadınlarımız için önemli bir motivasyon kaynağı oldu.

 Pandemi sonrası Türkiye ve Bursa Ekonomisine ilişkin görüşlerinizi paylaşabilir misiniz?

Öncelikle dünya ve ülkemiz pandemi sürecinde önemli bir sınav verdi. Çin'in Wuhan kentinde başlayan ve kısa süre içerisinde tüm dünyayı etkisi altına alan virüs salgını sosyal hayatı etkilemesinin yanı sıra yüzbinlerce kişinin ölmesine yol açtı. Ülkemiz de yaklaşık 5 aydır bu salgına karşı önemli bir sınav veriyor. 21. Yüzyılın en zor zamanlarını geçirdiğimiz bu dönemde ülke ekonomileri de ağır tahribatlara uğradı. Hemen hemen tüm sektörler bu salgın sebebiyle ciddi sıkıntılar ile karşı karşıya kaldı. Dünyanın önemli markaları virüs salgını dolayısıyla yatırım planlarını revize ederken, ülkemizde de başta Bursa olmak üzere birçok üretim merkezi bu salgından derinden etkilendi. Temennimiz 1 Haziran 2020 itibariyle başlayan 'Yeni Normal' düzen ile birlikte ekonomi cephesindeki toparlanma sinyallerinin artarak devam etmesi ve yıl sonuna kadar iyi bir noktaya gelmesidir. Bursa iş kadınları olarak salgın döneminde ülkemizin ve devletimizin yürüttüğü başta sağlık ve ekonomi olmak üzere atılan tüm tedbirler ve işletmelere yönelik verilen destekler bizlere moral ve motivasyon sağlıyor. En kısa sürede de ekonomideki üretim çarklarının daha hızlı döneceği günlere ulaşacağımıza yürekten inanıyorum.

   TOBB Bursa KGK'nın üyelerine yönelik çalışmaları ve katkıları nelerdir?

TOBB Bursa Kadın Girişimciler Kurulu olarak bizler de girişimcilik kültürünü hem kadınlarımız hem de kurumlarımız nezdinde yaymayı ve Bursa'da girişimcilik ekosistemini güçlendirmeyi amaçlıyoruz. 2018 yılında göreve başladığımızda ilk olarak kadın girişimciler kurulu çalıştayımızı gerçekleştirdik. Çalıştayda kadın girişimcilerin güçlü ve zayıf yönlerini belirlerken, yol haritamızı ve stratejilerimizi oluşturduk. Ayrıca yeni proje fikirleri ortaya çıktı. Kurul olarak ilk yurt dışı ziyaretimizi Bosna Hersek'e gerçekleştirdik. Şehrimizdeki tüm paydaşlarımızla sık sık bir araya geliyor, toplantılar gerçekleştiriyoruz. Bugüne kadar sayın valimiz Yakup Canbolat başta olmak üzere, milletvekilleri, rektörler, iş dünyası kuruluşlarının önemli isimleriyle bir araya gelerek, projelerimizi ve işbirliği imkanlarımızı değerlendirdik. Öte yandan şehrimizdeki paydaş iş dünyası kuruluşlarımız ile de yakın bir işbirliği içerisindeyiz. Bursa Kent Konseyi, BUİKAD, Kadın Ekonomi Platformu, TOSYÖV, CEYKAD, KADEM ve MÜSİAD gibi iş dünyası kuruluşları ile aynı hedefler doğrultusunda çalışıyoruz. Bizler kurul olarak nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınların iş hayatında daha fazla rol almasını ve 'başarırsın çünkü kadınsın' mottosuyla onların içindeki girişimci ruhu daha fazla ortaya çıkarmayı hedefliyoruz.

    Önümüzdeki dönemde Bursa KGK'nın gerçekleştirmeyi planladığı projeler hakkında bilgi verir misiniz?

Sizler de takip ediyorsunuz. Salgın dijitalleşmenin önemini ortaya çıkardı.  Özellikle ticarette birçok sektör dijitalleşmeye önemli yatırımlar yaptı. Sanal fuar, sanal ticaret heyetleri gibi uygulamalar birçok şehrimizde başladı. Kadın girişimcilerin yeni dönemde dijitalleşmenin getirdiği fırsatları iyi okuması ve uygulaması gerekiyor. Kurul olarak biz de göreve geldiğimizde planladığımız online platform projemizi hayata geçirmeye hazırlanıyoruz. Kadın girişimcilerimizin birbirleri ile iletişiminin artırılmasına ve girişimcilik kültürünün kadınlar arasında gelişmesine öncülük etmek amacıyla online platform oluşturacağız. En çok önem verdiğimiz konuların başında şehrimizdeki iş kadınları ve profesyonel yöneticiler arasındaki etkileşimi artırmak bulunuyor.  Bir diğer projemiz de girişimcilik yarışması olacak.  Doğu Marmara Bölgesi'nde yer alan 8 il (Balıkesir -Bilecik -Bolu -Bursa-Düzce-Kocaeli -Sakarya -Yalova) kendi girişimcilik yarışmasını düzenleyecek ve her ilin finalisti Bursa'da gerçekleştirilecek final gecesinde girişimlerini sunacak. Kurul olarak kadın girişimcilerimize yönelik önümüzdeki süreçte yeni farklı projelerimiz olacak. BTSO'nun da destekleriyle yol haritamızda yer alan tüm projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz.

   Kadınların ekonomide daha aktif yer alması ülke ekonomimizin gelişimi için çok önemli. Siz bir kadın girişimci olarak iş kurmayı hayal eden kadınlara neler tavsiye edersiniz?

Türkiye'nin, gelecekte söz sahibi olan ülkelerden biri olma hedefine ulaşabilmesinin yolu, kadınların ekonomik ve sosyal olarak güçlenmesinden geçmektedir. Güçlü, sürdürülebilir, dengeli ve kapsayıcı kalkınma için; kadının çalışma hayatında hak ettiği yeri alması, işgücüne aktif bir biçimde katılması ve üretimde söz sahibi olması anahtar bir role sahiptir. Kadınlar ülkemizde 15 ve daha yukarı yaştaki nüfusun yüzde 50'sini oluşturuyor.  Kadın girişimcilerimize en önemli tavsiyem asla ve asla hayallerinin peşini bırakmasınlar. Hedefsiz insan rotasız bir gemiye benzer. Devletimizin özellikle destek programlarında kadın girişimcilere özel paketleri bulunmakta. Girişimcilik fikrini hayata geçirmek isteyen tüm kadın girişimcilerimiz bu programları mutlaka takip etmeli ve fırsatları kaçırmamalıdır.

  Hem eş hem anne hem de ekonomide yer alan çalışan kadın olmak planlı olmayı gerektiriyor. Siz gününüzü nasıl planlıyorsunuz?

Düzenli ve disiplinli olduğunuzda hayatınızı planlamak da kolaylaşıyor. Hafta sonları dahil sabahları erken kalkar ve güne spor yaparak başlarım. Dengede olmayı önemsiyorum, o yüzden ev ve iş hayatımı her zaman dengede tutmaya çalıştım.  Eşimle birlikte çalışmamızın avantajını yaşıyoruz, birbirimize her alanda destek oluyoruz. Çocuklarım büyüdükleri için de  artık onlarla ilgili sorumluluklarım azaldı ancak hayat boşluk kabul etmiyor; eğer bir boşluk oluşursa mutlaka hemen başka bir konu bu boşluğu dolduruyor. Şu anda da  Kadın Girişimciler Kurulu oldukça vaktimi alıyor fakat insanın ait olduğu topluluğa değer katması, birilerine dokunabilmesi gerektiğini düşünüyorum; bu düşünce de bana fazlasıyla enerji ve istek veriyor.

  "Gelecek dijitalde"; pandemi döneminin adeta sloganı haline geldi. Dijitalde iş yapmayı planlayan girişimci kadınlara önerileriniz neler?

Koronavirüsün hayatımızın çok farklı alanlarında etkileri oldu. Bu değişimin en önemli kazanımlarından birisi de dijital dönüşüm. Pandemi süreci dijital dönüşümü hızlandırdı. TOBB Bursa Kadın Girişimciler Kurulu olarak salgınla birlikte iş hayatında dijital teknolojilerin kullanımının artmasıyla 'Zirvedeki Kadınlar' etkinliğimizi dijital platforma taşıdık. Dijitalleşme hem işveren için hem de çalışanlar için birçok fırsatı barındırıyor. Son yıllarda teknolojide yaşanan gelişmelerin büyük bir ivme kazanması, sosyal ve ekonomik hayatta dijital dönüşümü kaçınılmaz kıldı. Günümüz şartlarında teknolojiye ayak uydurmayan fabrikaların ayakta kalabilmesi neredeyse imkansız. Covid-19 süreci, dijital dönüşümün ne kadar önemli olduğunu bizlere bir kez daha göstermiştir. İlerleyen yıllarda, dönüşümü başarılı bir şekilde sağlayan işletmeler ayakta kalabilecek ve yaşanması muhtemel olumsuz olaylar karşısında en az hasar ile yollarına devam edebileceklerdir. Yeni normal dönem ile birlikte tüm kadın girişimcilerimizin dijital dünyadaki bu nimetlerden daha fazla faydalanmalarını tavsiye ediyorum. Çünkü yeni dünya düzeninde dijitalleşmeyen firmalar büyük kayıplar yaşayacaktır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
    logo
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.