TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kadınlar ekonomiye katkı sağlamayı başardığında güçlü olacaktır

Bu hafta konuğumuz " Ülkemiz, kadınların ekonomik ve toplumsal yaşama katkısını sağlamayı başarabildiği ölçüde güçlü olacaktır.” mottosuyla yola çıkan Türkiye’nin Tek Girişimci İş kadınları Federasyonu'nun Başkanı Avukat Oya Eroğlu.

Haber Giriş Tarihi: 01.07.2024 07:27
Haber Güncellenme Tarihi: 01.07.2024 08:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.kadinveekonomi.com
Kadınlar ekonomiye katkı sağlamayı başardığında güçlü olacaktır

Merhaba Oya hanım ,  kadın ve ekonomi okuyucuları  için kendinizi nasıl tanımlarsınız ?

9 Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 2003 yılında mezun oldum. Uzun yıllar futbolcu ve kulüp vekilliği yaptım. Şuan da döngüsel ekonomi ve sürdürülebilirlik alanında çalışan Dcube şirketinin kurucu ortaklarındanım, aynı zamanda Sistem Global Danışmanlık firmasının Bursa Bölge hukuk partnerliği görevini yürütüyorum. 14 yaşında bir kız bir erkek ikiz çocuk annesiyim.

 

 Siz bir federasyon başkanısınız, şu an geldiğiniz noktayı biraz daha detaylı anlatır mısınız kuruluş süreci ve sonrasını?

GİFED 2021 yılında 8 ilde ( Afyon, Ankara, Aydın, Bursa, Gaziantep, İzmir, Kocaeli, Konya)  yer alan iş kadını derneği tarafından kurulmuş henüz çok genç bir federasyon. “Ülkemiz, kadınların ekonomik ve toplumsal yaşama katkısını sağlamayı başarabildiği ölçüde güçlü olacaktır.” mottosuyla,  kadınların iş hayatındaki sayısının ve niteliğinin artması, iş hayatında karşısına çıkan sorunların ulusal alanda çözümleri; siyasette, toplumsal hayatta, kadınlarla erkeklerin eşit hak ve fırsatlara sahip olmalarını sağlamayı hedefleyen ülkemizin ilk iş kadınları federasyonu olan GİFED’i kurduk.

Eylül ayında imza törenini yapmayı hedeflediğimiz Küresel Ekonomilerde Kadın Liderler İttifakı (kısa adı AWOLE) ile amacımız; geniş pazar erişimini teşvik etmek ve üyelerimiz için önemli ticaret fırsatları yaratmaktır .Bir ittifak olarak yapacağımız stratejik çalışmalarla uluslararası pazarların karmaşıklığında üyelerimize rehberlik etmeye odaklanacağız. AWOLE'nin merkezinde, üyelerimizin iş uygulamalarını ve pazar anlayışını zenginleştiren kültürler arası işbirliğini teşvik etme hedefi de  yer almaktadır. Bu tür etkileşimlerin yalnızca karşılıklı anlayışı geliştirmekle kalmayacağını, aynı zamanda farklı iş ortamlarında yenilikçiliği ve yaratıcılığı da teşvik edeceğinden eminim.

Geçtiğimiz mayıs ayında Ankara Ticaret Odası evsahipliğinde, Ankara Sanayi Odası ve Ankara Kalkınma Ajansı destekleriyle her biri sektöründe lider C Level yöneticilerin katıldığı C Summit etkinliğimizi gerçekleştirdik. Zirvede, liderlerin modern iş dünyası çağının, karmaşık ve dinamik zorlukları karşısında işbirliği içinde bir rota belirleyerek sadece kendi kurumları için değil, küresel ekonomik ortamın geneli için de bir yol çizme fırsatı sundu.

Yine tek iş dünyası federasyonu olarak Global Compact imzacısı olan GİFED olarak; stratejik kurum ve kuruluşlar ile yaptığımız işbirlikleri ile WEPs imzacı sayısını arttırmayı ve kadın çalışmalarını arttırmayı hedefliyoruz.

İyi örnekler konferansları, sektörel bilgilendirme ve eğitim toplantıları da önem verdiğimiz etkinliklerimiz arasında.

      Aynı zamanda girişimcisiniz, siz girişimciliği nasıl tanımlıyorsunuz?

Cesaret, plan ve öngörünün toplamının davranışa dönüşmüş hali.  Ancak; ülkemizde özellikle kadın girişimciliğine baktığınızda maalesef oranlar hiç güzel değil. Türkiyede girişimci olma yaşının 4o yaş ve üstünde daha fazla olduğu dikkate alındığında; daha önceki yaşlarda özellikle kadınların önünde olan finansa erişim, annelik gibi toplumsal kodları önemli kriter olduğu da göze çarpıyor. 

 

 

      Deneyimli bir girişimci olarak kadın girişimcileri nasıl görüyorsunuz?

Ülkemizde seçim yapma zorunluluğu ile karşı karşıya bırakılan, okumak- evlenmek, çalışmak- çocuk bakmak vs gibi zorluklar yaşayan kadın sayısı çok fazla. Ailedeki sermaye öncelikle erkek çocuk tarafından kullandırılmış. Bunlar vb nedenlerle kadınların daha cesaretli, verilmesini beklemeden alan olmamız gerekiyor.

Kadınlarda bir kimlik sıkışması var annelik, iş hayatı, sivil toplum görevleri  bir denge oturtmak zor mu? Sizin gibi rol modellere ihtiyaç var.

Başkalarının da yapabildiğini görmek en iyi motive ve cesaret verici durumlardan  bence. O yüzden dediğiniz gibi rolmodel olmak veya rolmodel almak önem verdiğim bir durum. Herbirimizin kendimize olan sorumluluklarının yanında yaşadığımız topluma karşı da sorumluluklarımız var. İş kadını örgütlerinin amaçlarından en önemlisi de ekonomide kadın sayısını ve niteliğini arttırırken birbimize güç ve destek vermek.

Geçtiğimiz 10 yıl sizi en çok zorlayan konular neler oldu?

Birçok rolü aynı anda yapabiliyor olacağıma inanmak bunu görmek ve gerçekten yapabilmek. Biz kadınların aynı anda bir çok iş yapabilmesi gibi eş zamanlı birçok rolü de yerine getirebilmesi hem bir yetkinlik hem de aslında bir toplumsal beklenti.

Başarısızlıktan ders çıkarmak çok kıymetli değil mi? En önemli ve en çok öğrendiğiniz başarısızlığınız hangisi?

Ne zaman ki başarısızlıkları da kabul edip yola devam etmeyi öğrendim; işte o zaman en büyük dersimi çıkardım diye düşünüyorum.

Sizi gelecekte mutlu edecek şey nedir?

İş ve kişisel hedeflerime ulaşarak merhametli, kendine ve vatanına faydalı çocuk yetiştirmenin verdiği huzur

İş dışında nelerden keyfi alıyorsunuz , nasıl vakit geçiriyorsunuz?

Benim olmazsa olmazım spor. Hem mental hem bedenen en rahatlığım bana en iyi iyi gelen şey spor yapmak. 2 ergen çocuk sahibi olmakta pek kolay sayılmaz :) Çocuklarımla da geçirdiğim zamanı en verimli şekilde geçirmeye çalışıyorum.

20 yaşındaki Oya’ya şimdiki tecrübelerinizle ne önerirsiniz?

Pes etme ama her şeyi yapmak zorunda da değilsin. En önemlisi yapabileceklerine odaklanıp yapamayacaklarını kabul etmek.

Okurken şaşıracağımız sevdiğiniz bir alışkanlığınız var mı?

Futbol yorum programlarını izlemek 

En sevdiğiniz duvar yazısı ya da bir mottunuz nedir?

Zehir olan dozdur. Hayattın her alanında kullandığım ve kabul ettiğim bir sözdür.

Aldığınız en önemli iş tavsiyeniz neydi ve kimden aldınız?

Ailemden. Aklına ve kalbine güveniyoruz ve arkandayız demeleri...

Size göre iş hayatında en başarılı 3 kadın kim?

Gerek liderliği gerek kapsayıcılığı ve iletişimiyle, gerekse hukukçuluğuyla  SEDEFED Başkanı Sn Emine Erdem rol model aldığım kadınların başında gelir.

GİFED’de birlikte çalışma fırsatı bulduğum 600 iş kadınının her birinin farklı yetkinliklerinden tecrübe kazanmakta çok büyük şans.

 İş yaşamından değil ama 14 yaşındaki kızım Ekin ile, çağımız genclerinin dünya hakkındaki bakış açısını anlamaya, yeni neslin farklılıklarını, onlarla iletişimi öğrenmeye ve yeni dünyaya uyumlanmaya devam ediyorum.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.