TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Başarı hayattaki amacımızı bulmaktır

Röportaj serimizde bu hafta kadınveekonomi okuyucularını BUMKAD Başkanı Ülfet Öztürk ile buluşturduk.

Haber Giriş Tarihi: 07.06.2024 15:04
Haber Güncellenme Tarihi: 07.06.2024 16:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.kadinveekonomi.com
Başarı hayattaki amacımızı bulmaktır

Merhaba Ülfet hanım, öncelikle okuyucularımıza kendinizi biraz anlatabilir misiniz?

1977 Bursa doğumluyum. İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimi Bursa’da tamamladım. Sonrasında Sakarya Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden 2000 yılında mezun oldum. 2001 – 2003 yılları arasında dil eğitimi için Londra’da bulundum. 2003 yılı mart ayı itibari ile sektöre adım attım ve 24 yılımı tamamladım. Evliyim ve bir kız annesiyim. Eğitmenim, mentörüm ve uzun yıllardır toplum gönüllüsüyüm. Türk Anneler Derneği üyesiyim, Kalder’de 15 yıldır gönüllü olarak çalışıyorum , 7 yıldır EFQM değerlendiricisiyim. Dünya Ekonomik Forumu'nun gençlik insiyatifi olan Global Shaper Bursa Hub kurucusuyum ve WEF (World Economic Forum) üyesiyim. Bursa Mühendis Kadınlar Derneği kurucu başkanıyım.

Biraz da dernekten bahsedelim Bursa’dan yola çıktınız ve ulusala yayıldınız şu an geldiğiniz noktayı biraz daha detaylı anlatır mısınız?

BUMKAD 22 Temmuz 2019 yılında resmi olarak kuruluşunu gerçekleştiren bir sivil toplum kuruluşudur. 7 kadın mühendis kurucu olarak çıktığımız bu yolculukta bugün 105 üyemiz 12 kurumsal üyemiz ile büyüyerek ve güçlenerek devam ediyoruz. Türkiye’nin tek kadın mühendis derneğiyiz. Globalde kadın mühendislerin aynı çatı altında toplandıkları iki önemli oluşum mevcut. Biri Amerika’da olan SWE , bir diğeri ise İngiltere’de olan WES (women engineering of society). Bursa Mühendis Kadınlar Derneği olarak yola çıktık, bugün BUMKAD, TÜMKAD (Türkiye Mühendis Kadınlar Derneği) olarak Türkiye’deki tüm mühendis kadınları kapsamaya hazırlanıyoruz. Öncelikle temsilcilik yapısı ile İstanbul, Ankara, İzmir ve Eskişehir’de konumlanacağız. Bu şehirlerde üyelerimiz mevcut, üyelerimizi temsilciliklerimizin liderleri olarak atıyoruz, temsilcilik adreslerimizi Dernekler Müdürlüğü'ne bildiriyoruz. Bununla beraber tüm prosedürlerimizi, yapılanmamızı , tüzük değişikliklerimizi detayları ile tekrar çalışıyoruz. Bizi onurlandıran konu ise ilk defa ulusala yayılan bir sivil toplum kuruluşunun genel merkezinin Bursa’da yer alması.

Biraz da derneğin projelerini anlatalım okuyucularımıza...

BUMKAD’ın varoluş amacına, vizyon ve misyonumuza göre desteklediğimiz 3 ana alanımız var. Kadın mühendis adaylarımıza ve sektördeki kadın mühendislerimize aynı zamanda ortaokul ve lise çağındaki çocuklarımıza destek veriyoruz. Kurulduğumuzdan bu yana 3 önemli projemizi belirli zamanlarda yeni fazları ile hayata geçiriyoruz. Kısa kısa projelerimizi özetlemek gerekirse ;

Kutup Yıldızım ; Türkiye’nin tüm üniversitelerinden 3. ve 4.sınıf kadın mühendis adaylarının başvurusunu kabul ettiğimiz, 6 ay süren mentörlük verdiğimiz ayrıca kapsamlı eğitim ve teknik geziler ile desteklediğimiz projemiz. 3 yılda 100 kadın mühendis adayımızın hayatına dokunduk. Kadın mühendislerimizin kariyer yolculuklarını da takip ediyor, gerekli destekleri kendilerine sağlıyoruz. Kurumsal üyelerimiz ile işbirliklerimiz kapsamında BUMKAD stajyer kontejanı oluşturuyor , staj konusunda kendilerini destekliyor bununla beraber oluşturduğumuz CV havuzumuz ile kurumlarımızın genç yetenekler ile tanışmasını sağlıyoruz.

Dönüşüm Bugün ; Belirli nedenler ile sahalardan ayrılmış kadın mühendislerimiz tekrar sahaya dönmek istiyorlarsa bu sahaya dönüşü eğitimler, profesyonel koçlar ve tasarladığımız simülasyonlar ile gerçekleştiriyoruz. Projemizin ikinci fazını hayata geçirmeye hazırlanıyoruz. Kadın mühendis sahaya geri dönmek istiyor ancak nereden başlaması gerektiğini bilmiyor, biz projenin tasarımı ile adım adım bu kararı vermelerini sağlıyoruz. Headhunter şirketlerimizin görüşmeleri ile başlayan süreç her kadın mühendisimizin ihtiyacı olan eğitim setlerinin hazırlanarak kapsamlı eğitim programı ile devam ediyor. Kurumların üst düzey koçlarının atamaları ile bu yolculukta özgüven ve motivasyonlarının tekrar üst düzeyde kazandırılması sağlanıyor. Ayrıca mülakat teknikleri simülasyonları ile kadın mühendislerimiz iş görüşmelerine eksiksiz hazırlanıyor. Projede iş garantisi vermemekle birlikte iş imkanları ile kadın mühendislerimizi buluşturuyoruz. Projenin ilk fazında 13 kadın mühendisimiz projeye başvuru yapmıştı , 7 si istihdam edildi. Bu yıl hedefimiz 100 kadın mühendisimize ulaşarak projeye dahil olmalarını sağlamak. Projenin paydaşları ; TOFAŞ, BORUSAN BORU, DANİSDER (Bütünsel Gelişim Derneği) , KIRPART , STEP MÜHENDİSLİK, ELTEK ENGINEERING, BAMESA ÇELİK , SAGE-DINIZ, ESPERTO DANIŞMANLIK, FAVEO DANIŞMANLIK, BBI DANIŞMANLIK, NİLÜFER BELEDİYESİ İNOVASYON MERKEZİ olarak belirlendi.

Toplum 5.0 ; 10 ve 17 yaş arası çocuklarımıza geleceğin yetkinliklerinin kazandırıldığı 6 haftalık bir eğitim programı. Cumartesi günleri tam gün süren eğitimler ile geleceğin yetkinliklerine hazır olmalarını sağlıyoruz. Projenin ilk fazında imkana ulaşmakta zorluk çeken 20 çocuğumuzu projeden mezun ettik. Projenin 2.fazını hayata geçirmeye hazırlanıyoruz. 2.fazda hedefimiz 40 çocuğa ulaşmak ve mezun etmek. Proje paydaşlarımız Nilüfer Belediyesi İnovasyon Merkezi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Bursa Şubesi , Habitat Derneği

Bu 3 projemiz dışında düzenli yapmış olduğumuz etkinliklerimiz de var,

TEV&BUMKAD Burs Fonu ; Her yıl kadın mühendis adaylarımızın burs fonunu desteklemek adına çeşitli organizasyonlar yapıyor ve etkinlik gelirinin tamamını TEV&BUMKAD burs fonuna aktarıyoruz. 2024 yılı içinde tiyatro etkinliğimiz gerçekleşti ve tiyatromuz Türkiye turnesine çıktı. 5 oyunu Bursa’da oynadık, 1 oyun İzmir’de oynandı. Ankara ve İstanbul’da 1 er oyun daha oynayarak yılı tamamlayacağız. Şu ana kadar 11 kadın mühendis adayımızın 1 yıllık bursunu karşıladık. Projenin paydaşları Ekipİşi Tiyatro, Global Shapers Bursa Hub, Biletinial.com platformu.

Geleceğin Meslekleri Paneli; Bursa’da lise ve ortaokul çağındaki çocuklarımıza geleceğin mesleklerini anlattığımız 75 dakikalık paneller düzenliyoruz. Toplamda 11 okulumuza konferans verdik ve 1650 çocuğumuza ulaştık. Bursa İlçe Milli Eğitim Müdürlerimiz ile protokol imzalamaya hazırlanıyoruz, hedefimiz tüm okullarımızda çocuklarımızı geleceğin meslekleri ve futurizm ile tanıştırmak. World Economic Forum’un raporlarına göre 2030 yılında 85 milyon mesleğin tamamen yok olacağı ya da değişeceği ve hayatımıza 98 milyon yeni mesleğin dahil olacağını belirtiyor. 98 milyon yeni mesleğin %75’i STEM temelli olacak. Çocuklarımızın yeni dünya düzeninde var olabilmesi için STEM temelli eğitimler alması artık zorunlu hale gelmiştir. Gerçekleştirdiğimiz konferanslarımız ile çocuklarımızda farkındalık oluşturmak istiyoruz. İlk protokolümüzü Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile imzalamaya hazırlanıyoruz. Özellikle kız çocuklarımızın STEM alanına yönlenmesini çok önemsiyoruz.

23 Haziran Dünya Kadın Mühendisler Günü Konferansı ; BUMKAD ile özleştirdiğimiz Türkiye’de ve Bursa’da ilk defa kutlanmasına önderlik ettiğimiz 23 Haziran Dünya Kadın Mühendisler Günü konferansımıza yılın ilk 6 ayını ayırıyoruz. 2024 yılında 3.sünü organize ettiğimiz konferansta her yıl önemli konuşmacılarımıza ev sahipliği yapıyoruz. Her yıl farklı temalar ile kutladığımız günümüzün bu yıl teması ‘Mühendislikle Güçlenen Dünya’ . Yapay zekanın hayatlarımıza çok hızlı dahil olduğu günümüzde artık mühendislikle gelişen tüm sektörleri konuşup, nelere hazırlanmamız gerektiğini de tartışacağız. 23 Haziran için her yıl büyük bir heyecanla çalışıyoruz. Tüm gün süren etkinliğimize herkesi bekliyoruz.

Global Shapers Community’den ve Bursa Hub’tan biraz bahseder misiniz?

Global Shapers Topluluğu, Dünya Ekonomik Forum kurucusu Profesör Klaus Schwab tarafından 2011 yılında kuruldu. Profesör Klaus Schwab her yıl Davos’ta dünyanın sorunlarının yaş ortalaması oldukça yüksek kişiler ile tartışıldığını ancak artık gençlerin sesini dinlemek gerektiğini vurgulamış, yeni dünyayı gençlerin şekillendireceğine inandığın belirterek 2011 yılında topluluğun kurulmasına karar vermiştir. Dünya çapında ilk olarak 9 merkez ile yola çıkıldı:  Amsterdam, Cenevre, İstanbul, Johannesburg, Lagos, Londra, New York, Riyad ve Tokyo. Merkezler 200 ülkede 500 şehirde konumlanmaktadır.Türkiye’de 4 merkez bulunuyor. İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa. Her şehirde, Shapers ekipleri kendi topluluklarının ihtiyaçlarına hitap eden projeler oluşturmak için kendi kendilerine organize olurlar. Şekillendiriciler uzmanlık, eğitim, gelir ve ırk bakımından çeşitlidir, ancak değişim yaratma arzularında birleşirler. 18 – 27 yaş arası gençlerden oluşmaktadır. Dünya Ekonomik Forumu'nun Gençlik İnsiyatifi olarak tanınırlar. Sistemik değişimin çok paydaşlı bir yaklaşım gerektirdiğini anlayan Global Shapers, 193 ülke tarafından sona ermek üzere kabul edilen, dünyayı değiştiren bir plan olan Küresel Hedefler olarak da bilinen Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'ne (SDG'ler) katkıda bulunurken yerel topluluklarını iyileştirmek için projeler uygulamak için çalışırlar. Global Shapers Bursa Hub, genç liderleri bir araya getiren bir topluluk olup, 2022 yılında kurulmuştur. İlk yıl kurucu başkanlığını yaptığım merkezde şimdi genç arkadaşlarıma başkanlığı devr ettim ancak bir kurucu olarak onlara desteklerim her zaman devam etmekte. Bursa Hub’ın şu anda  28 Üyesi bulunmaktadır. Hub’ın temel amacı, sürdürülebilir kalkınma, teknoloji ve toplumsal sorunlara yönelik çözümler üreterek Bursa ve çevresinde pozitif bir etki yaratmaktadır. İlk projelerinden biri olan "Sirius Menti/Mentör Projesi" ile, Hub üyeleri gençleri teknoloji ve eğitimle buluşturup mentorluk ve rehberlik yaparak onların potansiyelini artırmayı amaçlamış ve projelerini başarıyla tamamlamışlardır.

Bir kadın sizce neden mühendisliği seçmeli ?

Geçmişten günümüze dünyanın bugünkü gelişimine katkı sağlayan insanların çoğu kadınlar ve kadın mühendisler. Aslında kadın ne istiyorsa onu olmalı, öncelikle kadın kendisinin farkında olmalı, yetkinliklerinin farkında olmalı, ne onu mutlu ediyor bunu bilmeli. Mühendislikte kadının en büyük sorunu mesleğin cinsiyetleştirilmesi, mühendisliğin erkek mesleği olduğu algısı, kadın isterse makine mühendisi de olur, inşaat mühendisi de olur, uçak mühendisi de olur, yeter ki ne istediğimizi bilelim. Tüm bunların yanında kadınları , erkeklerden ayıran özellikleri ile çoklu görev yönetimi, liderlik becerileri, yaratıcılık ve yenilikçilik, duygusal zekalarıdır. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki, üst yönetimi kadınlardan oluşan şirketlerin itibarları ve performansları çok daha yüksektir. Isaac Asimov’un şu sözü mühendisliği iyi tanımlamaktadır. “Bilim hepimizi şaşırtabilir ve büyüleyebilir ama dünyayı değiştiren mühendisliktir.” Eğer kadınlar dünyayı değiştirmek istiyorlarsa mühendis olmalılar.
 

Kadın mühendisler için sizce cam tavan sorunu var mı?

Sadece kadın mühendisler için değil, kadınların hepsinde, hepimizde cam tavan sorunumuz var. Yapılan araştırmalarda iş görüşmelerinde  ya da iş başvurusunda kadın istenen yetkinliklerin sadece birine dahi sahip değilse o işe başvuru yapmamayı tercih ediyor ya da mülakatlarda devam edemiyor, ancak erkekler, yetkinliklerin birden fazlasına dahi sahip olmasa da iş başvurusunu yapıyor ve konuda yeterli olduğuna inanıyor. Cam tavan sorununu tetikleyen önemli girdiler var , Cinsiyet stereotiplerinden kaynaklanan önyargılar, terfi ve değerlendirme süreçlerinde şeffaf olmama ve önyargılar, çalışanlara çifte standart uygulamak, maaş eşitsizliği, çalışma koşullarının uygunsuzluğu ve esneklik eksikliği, işe alım ve atama süreçlerindeki eşitsizlik, kültürel normlar, mesleğin cinsiyetleştirilmesi konularının hepsi cam tavan sendromunu tetikliyor ve oluşturuyor diyebiliriz. Günümüz dünyasında, dünyanın iki önemli sorunu var; toplumsal cinsiyet eşitliği ve nitelikli eğitim. Türkiye olarak toplumsal cinsiyet eşitliği sıralamasında 146 ülke içinde 129.sıradaki ülke konumundayız. Bununla beraber dünya üzerinde toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılması için 131 yıla ihtiyaç var. Cam tavan sendromu da önemli sorunlardan biri, ne zaman bu kavram tamamen ortadan kalkar o zaman toplumsal cinsiyet eşitliğinden bahsedebiliriz.

Yeni mezun olmuş genç bir kadın mühendise ne önerirsiniz?

Mezuniyet bir tamamlanma süreci değil, bir başlangıç. Kadın mühendis adaylarımız nerede gelişmeye ihtiyaçları olduğunu bilmeliler. Hayatımda benim için farkındalıklarım oldukça ileri yaşlarımda geldi, şunu öğrendim, kimse sizi motive etmeyecek, kendi motivasyonunuzu sağlamalısınız, destekleriniz olabilir ama her şeyi önce insan kendi yapıyor, kendi çabanız sizi başarıya götürüyor, kendi motivasyonunuz sizi hedefe götürüyor. Okul yıllarında mutlaka bir sivil toplum kuruluşu içinde yer almalılar, network ağlarını geliştirmeli, projelerde çalışarak yaşayarak öğrenmeliler. Sivil Toplum Kuruluşları kendilerini hazırlamak için bulunmaz bir fırsat. Üniversitelerinde, şehirlerinde olan etkinlikleri takip etmeli mutlaka katılım göstermeliler. Dünya artık çok küçük , bilgi her yerde, online etkinlikleri takip etmelerini öneriyorum, başarı ve başarısızlık hikayelerini dinlesinler, sertifika programları ile gelişimlerine devam etsinler. Yeni mezun ya da üniversitede eğitimleri devam eden kadın mühendislerimiz için zamanlarını en iyi planlayabildikleri yaşam dilimindeler. Yeni dünya düzeninde sürekli öğrenme en önemli yetkinliklerden biri , sürekli öğrenen kişiler yeni dünya düzeninde var olabilecek. Mutlaka ikinci bir uzmanlık alanı kendilerine katmaları gerekli. Özellikle mühendislikte yapay zekayı acil olarak öğrenmeliyiz. WEF raporlarına 2030 yılına kadar 98 milyon yeni mesleğin hayatlarımıza dahil olması, bizim daha bir çok konuda kendimize yeni yetkinlikler kazanmamı gerektiriyor. Geleceği merak edin ve öğrenin, kitaplar çok önemli mutlaka bu konudaki kitapları okuyun ve en önemlisi kendinize güvenin.

 

İş hayatında görülen ücret eşitsizliği konusunda ne düşünüyor sunuz? Derneğinizin bu konuda yaptığı çalışmalar var mı?

Ben çalıştığım kurum içinde böyle bir eşitsizlik yaşamadım ancak Türkiye’de ve dünyada raporlar ile kanıtlanmış ücret eşitsizliği konusu yine önemli problemlerden biri. OECD ülkelerindeki cinsiyete dayalı ortalama ücret eşitsizliği , çocuğu olan kadın ve erkek arasındaki ücret farkı , çalışma hayatında ilerledikçe 40’lı yaşlardaki kadınlar  erkeklere göre daha az kazanıyor , fark %25,9 ve Türkiye’de kadınlar her gün 1 saat 12 dakika ücretsiz çalışıyor. Biz dernek olarak her platformda bu veriler ile bilgi paylaşımında bulunarak farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Şirketlerin bu konudaki politikalarını – ki bir ücret eşitsizliği konusu var ise – tekrar yapılandırmalarını istiyoruz.

Kadınlarda bir kimlik sıkışması var. Evllik, annelik, iş hayatı ve sizde bir de stk başkanlığı var  bir denge oturtmak zor mu? Sizin gibi rol modellere ihtiyaç var biraz nasıl bunu organize ettiğinizden bahsedelim mi?

Kadın hayatı boyunca çok şapka taşıyor, bence kadınlar bu çok şapkalı olma durumunu çok iyi yönetiyor, sanki doğuştan bu özellik hepimizde varmış gibi. Zaman zaman tükendiğimizi hissettiğimiz anlar olmuyor mu , mutlaka oluyor, ama ayağa kalkıyor ve kaldığımız yerden devam ediyoruz. Zamanı iyi planlamak önemli, benim enerjim belki biraz daha farklı olabilir; az uyurum mesela, bu benim için büyük avantaj. Bununla beraber çok televizyon başında zaman geçirdiğim söylenemez, beni duraklatan  ve zamanımı çalan şeylerden uzak duruyorum. Çok çalışıyorum ancak yavaşlamam gereken anlarda yavaşlıyorum. Kitaplarımı araba yolculuklarında dinliyorum, ev işlerimi yaparken mutlaka kitaplarımı dinliyorum. BUMKAD içinde görev dağılımlarımızı iyi yapıyoruz; üyelerimizin çoğu kurumsal hayatta yoğun çalışan kadın mühendislerimizden oluşuyor. Buna rağmen dernek içinde de yoğun görevler alıyorlar. Birbirimizi anlıyor, birbirimizi destekliyoruz, bu çok kıymetli. Aile içinde de güzel bir dengemiz var, anne, baba ve çocuk olarak birbirimizi çok iyi anlıyoruz. Kendi adıma şunu söyleyebilirim; insan tutkusu olan şeylere her zaman öncelik veriyor.

 

Başarısızlıktan ders çıkarmak çok kıymetli değil mi? Dernek kuruluş aşamasında ve bugünlere geldiğinizde iyi dersler çıkardığınız başarısızlıklar oldu mu?

Başarısızlıktan ders çıkarmak evet çok kıymetli, aslında tüm yaşam yolculuğunuz boyunca başarısızlıklarınız sizi başarıya götürüyor. Deneyimliyor , öğreniyorsunuz. Öğrenmek bitmeyen  bir yolculuk , bugün tüm deneyimlerimizi kayıt altına almayı önemsiyoruz, hızlı büyüyoruz, aramıza katılan her yeni üyemiz için iyi bir deneyim yaşatmayı hedefliyoruz. Tüm ekiplerimiz artık süreçlerimizin hepsini yazıyorlar, her proje sonrasında aksaklıkları, başarısızlıkları değerlendiriyoruz. Biz bundan ne öğrendik bunu yazıyoruz, her bir proje için adım adım checklistler oluşturuyoruz. Çünkü hiç birimiz Amerika’yı yeniden keşfetmemeliyiz. Tüm verilerimizin ve süreçlerimizin her üyemiz tarafından ulaşılabilir olmasını önemsiyoruz, son günlerde en çok buna çalışıyoruz. Kurum kültürünü oluşturmaya çalışıyoruz, şimdi temsilciliklerimizle beraber tekrar hızlı bir ivme ile büyüyeceğiz, buna hazır olmalıyız.

 

Profesyonel bir çalışan olarak TOFAŞ gibi yoğun bir firmada görev aldınız. Başkanlıkla bu süreç zor mu ?

Aslında 2 ay önce EYT hakkımı istediğimi beyan ederek Tofaş’tan emekli olarak şimdi tam zamanlı derneğimizin faaliyetlerine destek veriyorum. Ancak tam 4,5 yıl boyunca hem kurumsal hayatımdaki işimi hem derneğin başkanlık görevini beraber yürüttüm. BUMKAD benim için bir tutku, çok severek çalışmalarımızı yürüttüğüm, her başarısında gururlandığım, her yeni gün hedeflerimizi daha ileriye taşıdığımız bir oluşum. Yine de kolay olmadı , hem sektörün yoğunluğu hem BUMKAD’ın hedefleri... Ben X kuşağı bir çalışanım, etik değerlerimize çok bağlı, çalıştığım kuruma karşı aileme olduğu kadar saygı duyan kişiler olarak tanımlıyorum X jenerasyonunu. Tofaş her zaman BUMKAD ve başkanlık konusunda beni ve bizi destekledi, cesaretlendirdi , bize oyun alanımızı ve özgürlüğümüzü verdi, yine de kolay olmadı çünkü tüm gün sektörün yoğunluğu ve sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz, tamamlanması gereken görevlerimiz vardı, ve iş bitip akşam saatlerinde de dernek çalışmalarımız , toplantılarımız başlıyordu. Son 1 yılıma baktığımda aslında az uyuduğumu ve çok çalıştığımı söyleyebilirim. Buna haftasonlarımız da dahil olmak üzere çalıştık. Biz mühendisler için atanan görev ve hedef tarih çok önemlidir. Bu gönüllü yaptığımız bir iş de olsa hedefe sadık kalırız ve sapma olmamasına özen gösteririz. Ama şunu söyleyebilirim ki tutkuyla yaptığınız hiçbir iş size zor gelmiyor. Burada bir diğer önemli konu ekip olarak aynı dili konuşan , aynı eğitim disiplinini almış ve birbirini çok iyi anlayan 100 kadın olunca faaliyetler de çok daha hızlı ilerliyor.

Sizi gelecekte dernekle ilgili en mutlu edecek şey nedir?

BUMKAD’ın 5 yıl içerisinde TÜMKAD oluşu hayalini kurduğumuz bir şeydi, bundan sonrasında Avrupa’da konumlanması tüm mühendis kadınlarımızın aynı çatı altında toplanması , yapılan faaliyetler ile Türkiye’de kadın mühendis sayısının artmasına , üst yönetimde kadın mühendis istihdam oranının artmasına somut katkılar sağladığımızı bilmek sadece beni değil derneğin içindeki her bir üyemizi en mutlu edecek şey olacaktır. Bunu her bir üyemiz adına da çok inanarak söylüyorum.

Biraz da  iş dışından bahsedelim. Nelerden keyfi alıyorsunuz , nasıl vakit geçiriyor sunuz?

Kitaplar en sevdiklerim okumayı çok seviyorum, iki ayrı kitap kulübüm var. Her ay 2 kitap okuyorum. Büyük bir kütüphanem var diyebilirim. Ben reformer ve pilates eğitmeniyim, spor yapmayı seviyorum ama daha fazla disiplinli olmaya ihtiyacım var. Gezmeyi seviyorum, şimdi kızımla gezdiğim yerleri tekrar keşfetmek istiyorum. Deniz’i çok seviyorum; yüzmek, denizaltını seyretmek huzur veriyor. Ailem ve dostlarımla vakit geçirmeyi seviyorum.

En sevdiğiniz duvar yazısı ya da bir mottunuz var mı?

Evet hiç aklımdan çıkarmadığım ve beni sürekli motive eden bir söz var ; ‘’Dünya daha iyi insanlar ile daha iyi bir yer olmayacak dünya daha bilinçli insanlar ile daha iyi bir yer olacak.’’

20 yaşındaki Ülfet’e şimdiki tecrübelerinizle ne önerirsiniz?

Sürekli öğrenmeye devam et, merakını hep kamçıla, kimsenin sana yapamayacağını söylemesine izin verme, kendini keşfet, zaman çok kıymetli, tek bir dakika bile boşa geçirme. Korkma..

Sizin için başarı nedir?

Benim için başarı hayattaki amacını bulmaktır. Farkındalıklarını anlamaktır, dünkü kendimden daha iyisi olabilmektir. Başarı bu dünyaya ne bıraktığımdır, bunu lütfen büyük büyük konular icatlar olarak algılamayalım, daha iyi bir dünya için ne yaptığımdır sadece. Bu doğayı korumak da olabilir, bir insanın hayatına dokunmak da olabilir, bir canlının hayatını korumak da olabilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.