Doğu Karadeniz Bölgesi’nden yapılan ihracat 1 milyar doları aştı

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği’nden (DKİB) alınan bilgiye göre, 2023 yılı Ocak-Eylül döneminde Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 1 Milyar 31 Milyon 873 Bin 835 dolar tutarında ihracat gerçekleşirken, ihracatta bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 6 artış yaşandı.

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2023 17:52
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2023 17:52
https://www.kadinveekonomi.com

İHRACAT YAPILAN ÜLKE SAYISI ARTIYOR

Bölge illerinden 135 farklı ülkeye ihracat yapılırken, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla; Rusya Federasyonu, İtalya, Gürcistan, Almanya ve Çin Halk Cumhuriyeti oldu. Bu ülkelerden Rusya Federasyonu’na yapılan ihracatta yüzde 26, İtalya’ya yapılan ihracatta yüzde 42, Gürcistan’a yapılan ihracatta yüzde 6 ve Almanya’ya yapılan ihracatımızda yüzde 2 artış yaşandı.

İhracat yapılan ülkelerden Fas, İran, Finlandiya, Malezya ve Endonezya’ya yapılan ihracatta önemli oranda artış yaşanırken, geçtiğimiz yılın aynı döneminden farklı olarak başta İzlanda, Myanmar (Burma), Togo ve Madagaskar olmak üzere 13 farklı ülkeye daha ihracat gerçekleştirildi.

İHRACATÇILARIN SORUNLARI

Konuyla ilgili açıklama yapan DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, yurtdışı pazarlardaki enflasyonist baskıların yol açtığı talep daralmasına dikkat çekti. Kalyoncu “Ülkemiz tarafında ise enerji ve girdi maliyetlerine yapılan yüksek oranlı zamların yol açtığı ihraç maliyetlerindeki artışlar ihracatçımızın rekabet imkanını yok etmiş ve rakip ülkeler eşdeğerinde fiyat verilememesi nedeniyle, bir çok müşteri daha düşük fiyatların olduğu ülkelere yönelmiştir. İhracatçılarımızın finansmana erişimde yaşadığı sorunlar, rakip ülke fiyatlarından kredi kullanılamaması önümüzdeki dönemde ihracat performansımızı daha da düşürecektir. Bunun için özellikle reeskont kredilerinde acilen daha da iyileştirme yapılması, vade yapılarının uzatılması ve döviz cinsinden de kredi kullanımına imkan sağlanması hususunda yetkililere çağrıda bulunmak istiyoruz. Bunun yanında ihracatımıza sıçrama yaptıracak, ihracatçıya rekabet imkanı kazandıracak yeni destek tedbirlerinin de ivedilikle uygulamaya konulması ihracat camiamızın en büyük beklentisidir” dedi.

Trabzon’da ihracatçılar olarak yatırım yapacak yer bulamadıklarından da yakınan Kalyoncu “İlimizde şu anda yatırımcı yatırım yapacak arsa bulamamakta bu durum da ilin ekonomi ve ihracatını olumsuz etkilemektedir. İhracata dönük sanayide yatırım yeri olmaması, yeni Organize Sanayi Bölgeleri üretilmemesi ve 2019 yılında Endüstri Bölgesi olarak Resmi Gazetede ilan edilen Arsin Yatırım Adası inşaatına hala başlanılmaması Trabzon ekonomisi için tehlike canlarının çalmasına neden olmaktadır. Bu durum hem yatırımcının hem de nitelikli eğitimli nüfusun şehir dışına göçüne sebebiyet vermektedir. Aynı şekilde Trabzon’da sanayi üretiminin geliştirilmemesi, ihracatımızın da var olan üstünlüklerimiz ölçeğinde gelişmesini engellemektedir. Bu nedenle, Trabzon’un siyasilerinden kanaat önderlerinden ivedilikle bu soruna el atarak çözüme kavuşturmalarını beklemekteyiz” ifadelerini kullandı.