Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan Tarım Zirvesi'nde önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ankara’da “2023 Yılı Tarımsal Üretici Temsilcileri İstişare Toplantısı”nda önemli açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 28.08.2023 14:06
Haber Güncellenme Tarihi: 28.08.2023 14:06
https://www.kadinveekonomi.com

"HER ALANDA DEZENFORMASYONLA MÜCADELE SON DERECE KIYMETLİ"

Tarım alanında çok şeyler yapıldı. İstatistik anlamında önemli çalışmalar yapıldı. Geldiğimiz noktada daha ileri adımlar atmamız gerekiyor. Çok daha üst düzey istatistikler üretmemiz gerekiyor.

Sahte ürünlerle mücadele ön plana çıkıyor. Sektör ile kamunun iş birliği içinde yanlış yapanlara karşı, halkın sağlığını tehdit edenlere karşı, daha yüksek maliyetlerle rekabeti de bozarak yürütülmesine engel olmamız gerekiyor.

Finansta olsun, tarımda olsun her alanda dezenformasyonla mücadele son derece kıymetli. Tarımsal ölçekleri yükseltmemiz verimlilik açısından önemli, diğer yandan hangi ölçekte olursa olsun aile işletmeciliğini korumamız, desteklememiz gerektiği hususu altı çizilen bir husus. Aile işletmecilerin küçükbaş kıymeti üzerinde duruldu, yöresel ürünlerin kıymeti üzerinde duruldu. Kırsal alanda sosyal desteklerimizle tarımsal desteklerimizin tamamlayıcı, bütünlük arz eden bir şekilde ele alınması son derece önemli.

"SON DERECE KIYMETLİ"

Genç nüfus konusunda kayıtlı, sigortalı gençlerimizin eğitimli bir şekilde sürece dahil olması verimliliğin artması bakımından son derece kıymetli.

Genç istihdamı artırma noktasında artık köy, şehir ayrımının ötesinde şehirlerin çeperlerinde şehirle ulaşım açısından son derece entegre alanlarda genç nüfusun şehir hayatı ortamını yaşaması, tarım sektörü içerisinde girişimci olması mümkün. Bunu sağladığımız zaman genç nüfusun tarımda yerini alacağını düşünüyorum.

Yakın kırsal dediğimiz şehrin çeperlerini oluşturan bölgelerde kent tarımı yapılması, genç nüfusun tarıma dahil olmasının yanı sıra ulaşım maliyetlerini düşürerek daha düşük maliyetle insanımızın gıdaya erişimini sağlamada kıymetli diye ifade etmek isterim.

Sadeleşme konusu üzerinde durulan bir husus, çok sayıda destek yerine belli alanlara odaklanarak daha sade, yürütülmesi daha kolay, çiftçilerimizin de üreticilerimizin de daha kolay kullanabileceği destekleri sadeleştirme konusu ifade edildi.

Su çok kritik bir unsur, dünyada da küresel ısınma ile birlikte su konusunda sıkıntılı bir dönem tüm dünyayı bekliyor. Suyu çok verimli kullanmak durumundayız, suyun israfından kaçınmak durumundayız. Tarımsal desteklerde de suyun çok önemli bir parametre olarak esas olması gerektiği noktasında genel bir kanaat olduğunu söyleyebilirim.

Tohum ve tohumculuk sektörü altı çizilen bir sektör oldu. Geçtiğimiz 20 yılda büyük gelişmeler sağlandı. Şu an geldiğimiz noktada net ihracatçı konumundayız, 100’ün üzerinde ülkeye tohum ihraç eden bir ülke konumundayız."