BYD'nin fabrikası için hazırlıklar başladı!

Gizlilik sözleşmesi sebebiyle detayların sır gibi saklandığı fabrikada 5 bin kişinin istihdam edilmesi planlanıyor. Yan sanayi fabrikalarıyla beraber 20 bin kişiye istihdam olacak yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımla yılda 150 bin elektrikli araç üretecek.

Haber Giriş Tarihi: 26.11.2024 17:27
Haber Güncellenme Tarihi: 26.11.2024 17:27
https://www.kadinveekonomi.com

MANİSA HALKI HEYECANLI

Çinlilerin farkı inanç ve kültürlerine saygılı olduklarını ve kültürlerini rahatlıkla yaşayabileceklerini söyleyen Akgedik Mahalle Muhtarı Semih Kurşunlu, “Bize göre keşke 2 bin 500 kişi Çin'den değil bizim kendi etrafımızdan insanlar çalışsaydı. Ama yatırımı yapanlar böyle öngörmüş. Mutlaka faydası olur. Bu insanların tedarikleri, ihtiyaçları olacak. Ticaretleri buradan dönecek. Yakın olmasının bize avantajları olacaktır. Mahallemizde komşularımızın heyecanı var.

En azından yeni bir kültür tanımış olacaklar. Onlar da öyle düşünüyordur. Onlar da yeni bir kültürle tanışmış olacaklar. Yıllardan beri bu işler bu şekilde sürüyor. Bizim de Rusya'da Almanya'da iş yapan sanayicilerimiz var. Onlar da işi bilen personellerini o bölgeye götürüyorlar. Yıllar evvel ‘Almancı' diye tabir ettiğimiz vatandaşlarımızın Almanya'da semtleri var, mahalleleri, camileri var. Neden olmasın? Onlar da buraya gelip yerleşimlerini yaptıktan sonra oluşumlar da kurabilirler. Ama şu var; bizim gurbetçimiz gittiği yerde sadece ihtiyaçlarını karşılayacak kadar harcama yapıyor. Ancak yatırımlarını ülkemize yapıyor. Çinlilerin de öyle olmasını istemeyiz” dedi.

"MANİSA'DA KAZANILAN PARA MANİSA'DA KALSIN"

Manisa'da “Çin Mahallesi” kurulacağı iddialarına açıklık getiren Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, Manisa'da kentten tecrit edilmiş farklı bir alanda “Çin Mahallesi” kurulmasının söz konusu olmadığını söyledi. Başkan Zeyrek, “BYD firmasıyla yaptığımız görüşmelerde yaklaşık 2 bin 500 – 3 bin tane Çinli vatandaşlarının Manisa'daki fabrikada çalışmak için geleceğini söylediler. Şu anda orada bin 80'e yakın konteyner kurup o konteynerlerde barınma imkanlarını sağlayacaklarını, inşaat bittikten sonra da yerleşik düzene geçildiğinde Manisa'da yaşayacaklarını söylediler.

Ben kendilerinden sadece bir şey istedim. Manisa'da kazanılan para Manisa'da kalsın istiyorum. Yıllardan beri biz Manisalı olarak hep şunu yaşadık: Manisa'da 601 tane çok nitelikli fabrika var. Ama maalesef beyaz yakıların çoğu çevre illerde yaşıyor. Parasını da çevre illerde harcıyor.

Ben artık bunun son bulmasını istiyorum. Bunun için tabi ki bazı altyapıları oluşturmak gerekiyor. Öncelikle yeme içme, sosyal hayat, kültürel ve nitelikli barınma altyapısını sağlamamız gerekiyor. Bunun devamında gelen misafirlerini konuk edebilecekleri nitelikli otel altyapısı ve burada yaşayacak insanların çocukları için de nitelikli eğitim kurumlarının altyapısı oluşturmak gerekiyor. Bu altyapıların oluşturulması konusunda gerek imar düzenlemelerinde gerek yaptığımız birebir görüşmelerde bir çok adımı atıyoruz”

ÇİN KÖYÜ DEĞİL ÇİN SOKAĞI YAPMAK İSTİYORLAR

“BYD'nin gelmesiyle birlikte biz aslında Manisa olarak hiç alışık olmadığımız bir kültürle karşı karşıya kalacağız. Yeme kültürleri, eğlence kültürleri, sosyal hayat, turizm ve kendi yaşam alanları bizlerden çok farklı. Gelen 2 bin 500 Çinli kardeşimizin Manisa kültürüyle kucaklaşması ve Manisalı vatandaşlarımızla kucaklaşması ve Manisa'da kazandıkları parayı da Manisa'da bırakmalarını istiyorum.

Kendilerinin yeme içme ve sosyal hayatlarını sağlayacak olan bir ‘Çin Sokağı' oluşturmak istiyorum. Şehirden tecrit edilmiş bir ‘Çin Köyü'nden bahsetmiyorum. Şehirle iç içe gelmiş hatta alışveriş merkezinin bir sokağına adına Çin Sokağı adını verdiğimiz, onların her türlü işlerine hizmet edebilecek olan bir sokaktan bahsediyorum” ifadelerini kullandı.