Bakan Özhaseki açıkladı! İşte 'Yerinde Dönüşüm'e başvuru sayısı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, canlı yayında 'Yerinde Dönüşüm' projesine ilişkin önemli açıklamalarda bulunuyor.

Haber Giriş Tarihi: 02.08.2023 13:30
Haber Güncellenme Tarihi: 02.08.2023 13:30
https://www.kadinveekonomi.com

‘8 ŞİDDETİNDE DEPREME DAYANIKLI OLUR’ 

İkincisi dere yataklarının bulunduğu yerlere de bina yaptırmayacağız. Sıvılaşma olan yerde de yapı yasağı var. Bunun dışında her yere yapı yapılabilir. 8 şiddetindeki depreme dayanıklı olur. 

Fay hatlarının geçtiği yerleri yeşil alan gibi kullanacağız, oralarda asla yapılaşma olmayacak. Mevzuattan taviz vermeyeceğiz. Oralarda şu anda yapıldığı taktirde bir risk yok.

'ŞEHİR MERKEZLERİNİ BİZ YAPMAYA KARAR VERDİK'

Şehirlerin merkezleri tarihe iz vuran, silüetler olarak karşımıza çıkıyor. Buralarda yanlış bir yapılaşma olmasın diye şehir merkezlerini biz yapmaya karar verdik. 

Meydanları biz yapmak istiyoruz, vatandaş kendi yerini dönüştürsün istiyoruz.

TOKİ hepimizin gururu olan bir kuruluş, ortalama 60 bin konut kapasitesi var. O taraflarda tamamını TOKİ yapsın demek hayalcilik olur. TOKİ’nin 600 çalışanı 926 şantiyesi var.  

TOKİ insanlar evlerinde oturuncaya kadar denetlemeyi yapacak.  

Bizim Bakanlıktaki bütün arkadaşlarımız büyük bir sorumluluk duygusuyla hareket ediyorlar. Şu anda çadırlarda 55 bin kadar insan var. Konteyner kentlerde 465 bin insan var. 1 milyon 900 bin insan dışarıdayken, siz rahatça burada nasıl oturursunuz?  

Oradaki bütün depremzedelerin evlerini teslim edip ‘Allah sizden razı olsun’ deyinceye kadar biz oralardan ayrılmayacağız. 

Binaların yıkım masrafı olarak 100 milyar doları geçiyor."

Bakan Özhaseki'nin açıklamaları şu şekilde: "Yerinde Dönüşüm'e 146 bin 376 başvuru oldu. 125 bin kişi Konut yapmak için müracaat etmiş. 21 bin kişi ticari dükkan yapmak için müracaat etmiş.