Altını ve doları olanlar dikkat!

Peki önümüzdeki dönemde altın fiyatlarında yön ne olur?

Haber Giriş Tarihi: 12.09.2023 09:08
Haber Güncellenme Tarihi: 12.09.2023 09:08
https://www.kadinveekonomi.com

ALTIN FİYATLARINDAKİ SEYİR ALIM FIRSATI MI?

Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Geçtiğimiz haftayı satıcılı olarak tamamlayan ABD endekslerinde haftanın son işlem gününde Jannet Yellen ve Fed yetkililerinden gelen yumuşak iniş yorumlarının etkisiyle endeksler alıcılı konuma geçti. Dolar endeksi ve tahvil getirilerinde görülen yükseliş emtia piyasalarında baskı oluşturmaya devam ediyor. Ancak bu baskıya rağmen 1880$ civarından aldığı destekle değer kazanan altın 1900$’ın üzerinde kalma çabasında. Psikolojik seviye olan 1900$ seviyesi üzerinde kalınması halinde altın için alım fırsatı oluşabileceği görüşündeyiz.

DOLAR NASIL BİR SEYİR İZLEYECEK?

Borsa dışında kalan yatırım araçlarının borsaya kıyasla sınırlı getiri sunabileceği görüşündeyiz. Dolar tarafına baktığımızda ise ortodoks politikalara ılımlı yaklaşımımız gölgesinde ılımlı yükselişini sürdürüyor. Ancak, oluşabilecek döviz talebi ve merkez bankası rezervlerini artırma çabasında dolardaki bu durumun devam edeceği görüşündeyiz.

YIL SONUNA KADAR ONS VE GRAM ALTINDA GÖRÜLEBİLECEK HEDEFLER NELER?

Ons altın ve gram altın Fed politikalarından etkileniyor ve ABD’deki dolar cinsi varlıklarda görülen kazanımların altın başta olmak üzere emtia grubunda baskı yarattığı görüşündeyiz. ABD’deki bu resesyon beklentileri her ne kadar kendini yumuşak iniş senaryolarına bıraksa da Fed’in ani yavaş adımlarla ilerleyeceği görüşündeyiz. Teknik bazda yıl sonuna kadar ons altında 1900$ seviyesi korunduğu taktirde 1964$ ve 1995$ seviyeleri test edilebilir. Gram altında ise 1600 TL üzerindeki kalıcılığın sağlanması halinde 2000 TL direnci hedeflenebilir.

ALTINDA HANGİ RAKAMLAR GÜNDEME GELİR?

OVP’de dolar kuru için 2023’ten 2026 yılsonuna kadar sırayla 23,88 TL, 36,78 TL, 43,93 TL ve 47,79 TL olarak öngörüldü. Gram altın’ın fiyatlanmasında dolar kurunun yanı sıra Fed politikaları da oldukça aktif rol almaktadır. Fakat Fed etkisini çıkartırsak yani ons altını 1924$ olarak hesapladığımızda sırasıyla gram altın fiyatları sırasıyla 1601 TL, 2275 TL, 2720 TL ve 2956 TL seviyesini görebilir.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ata Yatırım Hazine Direktörü Yalaz Özkanlı şu ifadeleri kullandı: "Son dönemde ABD’de ekonomik verilerin ardı ardına olumlu yönde sürpriz yaptığını takip ediyoruz. Bu görünüm, ekonominin halen sıcak olduğuna işaret ettiğinden, piyasaların FED’den beklediği faiz indirimleri giderek öteleniyor. Buna paralel, geçtiğimiz hafta ABD tahvil eğrisi yükselirken dolar endeksi de 105 dolar seviyesine ulaştı.